2. Как се адаптират мускулите?

 

Въз основа на струкурни, физиологични и биохимични критерии се различават няколко типа мускулни влакна.

Мускулните влакна тип I, наричани още червени или бавни, се уморяват бавно и бавно се съкращават. Те са подходящи за извършване на бавни, дълготрайни съкращения. Пример за такива мускули са тези от собствената мускулатура на гърба и междуребрените мускули. В мускулите на спортисти в спортове, при които се изисква голяма издръжливост има голям процент такива влакна.

 

Мускулните влакна от тип IIb, наричани още бели или бързи, се съкращават по-бързо и се измоморяват по-бързо. Примери за такива мускули са външните очни мускули. Щангисти, спринтьори и други скоростни атлети имат висок процент такива влакна в своите мускули.

 

Мускулните влакна от тип IIa, наричани още междинни, представляват преход между двата гореспоменати вида. Плувците на средни разстояния, бегачите на 400 метра и хокеистите имат висок процент такива влакна в своите мускули.

 

Върпреки че количеството на мускулните влакна от всеки вид е генетично детерминирано, се смята, че те са пластични и могат до известна степен да се трансформират от един вид в друг , в зависимост от нивото и начина на тренировка.

 

Хипертрофия се предизвиква при нетното увеличение на протеиновата съставка в мускулите (увеличена протеинова синтеза, намаляване на протеиновото разграждане или комбинация от двете). Протеиновата синтеза се увеличава веднага след тежка силова тренировка и може да остане увеличена до 48 часа след упражненията. Тя зависи от наличността на амино-киселини (съставките на протеините, които се получават при усвояването на храната) в организма, времето на прием на амино-киселини след тренировка, концентрацията на инсулин в тялото, на тестостерон, разтежен хормон и други.

 

Въпреки, че тренировките със свободни тежести се прилагат за постигане на мускулна хипертрофия, тренировките за сила също повишават мускулната маса, но в по-малка степен. Аеробните тренировки (тичане, скачане на въже, каране на колело и други) почти не водят до повишение на мускулната маса. Едновременното прилагане на тренировки за сила и аеробни тренировки води до хипертрофията на мускулни влакна от тип IIa (междинни), но само силовите тренировки увлеичават нивото на влакна от тип IIb (бързи).