2. Какви са симптомите при счупване на кости?

 

Счупванията на кости са резултат най-често на травми, когато има въздействие на механични фактори с голяма сила. В някои случи обаче, счупването може да се получи и след лека травма, поради увредения костен състав и намалената здравина на костите. Такава промяна на костите се случва при някои заболявания, като остеопорозата например, различни тумори, или в следствие на прием на някои медикаменти.

 

Счупванията като симптоматика се характеризират с няколко белега - болка, оток (подуване), деформация на засегнатата област и нарушена функция на засегната кост и става. Болката е един от най-честите симптоми, които карат пациента да потърси лекарска помощ. Болката при счупване на кост е много силна и не намалява спонтанно, ако не се вземат специализирани мерки. Подуването се дължи на кръвотечение, което се предизвиква при счупването, образува се така нареченият хематом.

 

Поради нарушената цялост на костта се променя формата, анатомията на засегнатата област и е силно болезнено или дори невъзможно извършването на пълния капацитет на движение в засегната област. Всички тези симптоми могат да се наблюдават и при сходни състояния като луксациите (изкълчванията) например. Поради тази причина е необходима консултация с лекар специалист, който с помощта на образни изследвания - рентгенография, компютърна томография да постави точната диагноза. Освен механичната увреда, последствия на фрактурите могат да бъдат инфекции, като особено голям риск има при откритите фрактури, или дори разкъсване на съседни нерви, съдове, сухожилия, които могат да доведат до трайни увреждания.