5. Как да проверим сърдечната дейност?

 

Сърдечната дейност, тоест регулярното съкращение на сърцето, осигурява нормално артериално налягане и кръвоснябдаване на всички органи и клетки в организма. Липсата на механична и електрическа съдечна дейност, наречено асистолия е спешно животозастрашаващо състояние, което отново, както липсата на дишане, изисква неотложна намеса.

 

Регулярната сърдечна дейност предизвиква шумове при движението на сърдечните клапи, които шумове се аукултират (преслушват) със стетоскоп от лекарите. При немного дебела гръдна стена, сърдечните шумове могат да се чуят и без инструмент при доближаване на ухото към гръдната стена около нивото на лявата или дясната мамила (в страни от гърдите към гръдната кост) или да се усетят при поставяне на ръката върху гръдния кош. Наличието на пулсации, на пулс, върху артериалните кръвоносни съдове е също сигурен белег за наличие на сърдечна дейност. Проверката за пулс на артериите при търсене на клинична смърт се прави върху основните (магистрални) кръвоносни съдове. Магистралните кръвоносни съдове са каротидната и феморалната артерии.

 

Каротидния пулс се улява като пулсации, леки повдигания и снижения на шията, в ляво и в дясно от трахеята, на нивото на щитовидния хрущал - най-изпъкналия хрущал от трахеята (Адамовата ябълка) при мъжете. Наличието на пулс на каротидната артерия е гарант за наличието на сърдечна дейност. Аналогична точка за проверка на сърдечната дейност е феморалната (бедрената) артерия. Нейните пулсации се уляват отново симетрично в ляво или дясно в ингвиналаната гънка. Затруднено е уляването на пулсации на феморалната артерия при по-пълни хора. Честа точка за изследване на сърдечните пулсации е радиалната артерия (малката артерия на нивото на китката от страната на палеца). Пулсациите на радиалната артерия също  са израз на добрата сърдечна дейност. Съществува и въможност, когато липсва пулс на малката периферна радиална артерия, но има пулс на каротидната артерия на шия, има съответно и сърдечна дейност. Не е възможно обаче обратното - липса на пулс на шията и наличие на такъв на друга артерия. Затова при спешни ситуации, на хора в безсъзнание и липсващо дишане, сърдечната дейност се изследва по пулсациите на каротидната артерия на шията.