4. Как да проверим дишането?

 

Установяването на липса или наличие на дишане е сравнително лесно, не изисква специализирана медицинска подготовка или някаква апаратура. При всяко дихателно движение се вижда повдигането и спадането на стената на гръдния кош и корема, които участват в дихателните движения.

 

Нормалната честота за здрав възрастен човек е средно около 12 дихателни движения в минута. Освен с оглед дишането се усеща и при доближаване  до устата и носа на човек, при нормално дишане с ръка се усеща движението на въздушната струя. Човекът издишва затоплен и влажен въздух. При липстата на дишане няма подвижност на гръдния кош и корема.

 

След няколко минути се променя и цвета на постардалия, той посинява, първоначално посиняват устните и зоните около устата. Цианозата (синкавото оцветяване) е сигурен белег за затруднено или липсващо дишане. Апнеята (липсата на дишане)  изискава спешно изкуствено обдишване, било то с апаратура - маска и саморазгъващ се балон AMBU, с апарат през поставена от лекар тръба в трахеята (част от дихателните пътища на човека) или изкуствено дишане уста в уста/ уста в нос при полеви условия или на улицата, осъществено от случйни очевидци.