5. Какво е лечението на тонзилита?

 

Вирусните тонзилити най-често преминават спонтанно за няколко дни. Антибиотиците не са ефективни при вирусните инфекции и следователно не са показани за лечение на вирусни тонзилити. Медикаментите, които се прилагат при вирусни тонзилити са аналгетици, които намаляват болката при преглъщане и евентуалното главоболие. Таблетките за смучене с локални аналгетици, приема на топли или студени течности, са общи мерки за повлияване на симптомите.

 

По-широко лечение се налага, когато вирусния тонзилит се усложнява с бактериален. Тонзилитът, причинен от бета-хемолитичните стрептококи от група А налага антибиотично лечение поради възможните усложнения, които могат да се развият след него. Тонзилитът от стрептококи от група А може да довеве до развитието на гнойно възпаление на сливиците, остър ставен ревматизъм, остър гломерулонефрит, скарлатина, съдречен ревматизъм и клапни усложнения. Показано е лечението с антибиотици като амоксицилин, цефалоспорини втора и трата генерация, макролиди в случаи на алегрия.  Комбинацията амоксицилин-клавуланова киселина не е показана за третиране на стрептококи група А. Пеницилинът е медикамент на избор при лечение на сифилистичната ангина (причинена от Treponema pallidum).

 

 

Ангината причинена от Herpes simplex вирусът, с образуване на везикули по тонзилите, фебрилтет, главоболие и световъртеж, силни болки в гърлото и при преглъщане. Лечението е симптоматично с аналгетици, локални антисептични разтвори за дезинфекция на устната кухина, а в тежките случаи се добавя и противохерпесния препарат ацикловир.

 

Херпангината е причинена от Еchovirus или Coxacкie A вирусите. Засяга основно деца под 7 години, поява на еритем (зачервяване) на гърлото, малки везикули по тонзилите, умерен или липсващ фебрилитет. Лечението е симптоматично.

 

Псевдомембранозната ангина се характеризира с появата на големи белезникави плаки, подобни на цели мембрани, по повърхността на тонзилите. Такива са случаите при дифтерия и инфекциозна мононуклеоза. Дифтерията се причинява от инфекция с бактерията Corynеbacterium diphteriae. Заболяването е рядко поради въведената задължителна ваксинация, която се провежда от дълги години. В случай на това заболяване лечението е спешно с антибиотици нато Пеницилин и макролиди.

 

Инфекциозната мононуклеоза е вирусно заболяване от Epstein-Barr virus. Забялването се характеризира с генерализирана аденопатия, засяга тонзилите и другите лимфни органи (лимнфите възли по цялото тяло), може да има спленомегалия (увеличаване на слезката), може да се наблюдават и кожни обриви. Има силна астения-чувство на умора и обща слабост. Лабораторно състоянието се характеризира със специфични промени-хиперлимфоцитоза за сметка на базофилите, която може да се съпровожда и от тромбоцитопения и чернодробна цитолиза. Серологичното излседване и наличието на специфични имуноглобулини (антитела) потвърждават диагнозата. Приложението на ампицилин в този случай не се препоръчва и води до появата на дифузен кожен обрив, който няма тежки последствия. 

 

Тонзилектомия

Оперативното премахване на тонзилите (сливиците) е метод на лечение на тонзилита при голяма честота на заболяването. Преценката за необходимостта от тонзилектомия при повече от 4 ангини годишно се прави от специалист лекар уши-нос-гърло.