1. Кои са отровните видове гъби в България?
Отравянето с гъби е все още сравнително често, като случаите са съсредоточени предимно през лятно-есенния сезон, когато най-много се събират и консумират гъби.
Гъбите са чест причинител на стомашно-чревни проблеми, дори и когато са ядливи и неотровни, но са били консумирани в твърде голямо количество или пък не са претърпели необходимата кулинарна обработка. В България най-популярните отровни видове гъби са мухоморките - зелена, бяла и червена и дяволската гъба.
Случаите на отравяне с гъби са най-често в резултат на грешки, поради външните прилики на отровните с ядливите гъби, така наречените двойници. Трябва да се знае, че отровните видове гъби запазват токсичните си свойства независимо от кулинарната обработка, както и дали се консумират пресни или сушени.