5. Какво е лечението на менингита?

 

Менингитът е спешно състояние, което изисква ранно започване на лечение. Лечението се провежда в болница, при изолация в инфекциозни клиники. При бактериалните менингити лечението се състои в специфично антибиотично лечение, което се започва веднага след поставане на диагнозата менингит, без да се чакат микробиологичните резултати от лумбалната пункция. След получаване на антибиограмата антибиотичното лечение може да се коригира, ако е необходимо. Най-често се прилага интравенозно антибиотично лечение. Коригира се телесната температура и се заместват водно-електролитните нужди.

 

Вирусните менингити протичат по-леко, могат да се излекуват и спонтанно. При вирусните менингите лечението е симптоматично и поддържащо. В случай на херпес-менингит е показан специфичният антихерпесен препарат ацикловир.

 

Менигитът е тежко заболяване, което може да доведе до летален изход или да остви трайни увреждания. Усложнения след преживян менингит могат да бъдат глухота, епилепсия, нервно-психично изоставане, нарушена памет, кома.

 

Съществуват ваксини срещу някои от бактериалните причинители на менингит като менингококите и Haemophilus influenzae. Това са ваксини, които не са включени в задължителния ваксинационен календар в България, но могат да бъдат направени при показания определени от педиатър или при желание на родителите на малките деца.  Ваксинацията е пропоръчителна и за рискови групи хора-в контакт с боледуващи, пътуващи в екзотични страни, където заболяването е често срещано.