3. Какви са симптомите на менингит?

 

Симптомите на менингит включват фебрилитет (повишена телесна температура) и характериститките на менингеалния синдром, който се наблюдава при заболявания на менингите. Менингеалният синдром се характеризира   със силно главоболие, обилно повръщане, констипация (запек), фото и фонофобия (страх и силно неприятно усещане предизвикано от светлина и звуци), вратна ригидност (типичен неврологичен симптом на затруднено движение на врата назад), симптоми на Керниг и Брудзински (други неврологични симптоми), кожна свръхчувствителност. В някои случаи могат да се наблоюдават и симптоми на енцефалит (възпаление на мозъчното вещество) като например промени в съзнанието до настъпване на кома.

 

Фебрилитетът е типичен синдром, но в някои случаи липсва в първите часове на заболяването, което много затруднява диагностиката. За бактериалните менингите, най-вече менингококовият менингит е типично развитието на така наречената пурпура - кожен обрив, наподобяващ червени петна. Пурпурата е специфичен симптом, който говори за менингит и за тежестта на инфекцията, която се развива много бързо и тежко и налага спешна хоспитализация (прием и лечение в болница).

 

По-различна и непълна може да е клиничната картина при новородените, кърмачетата и при възрастните хора. Рязка промяна в поведението, в плача, понижен тонус на тялото, силно отпусната шия, гърчове, напрегната фонтанела, са типичните симптоми за кърмачетата. При хората в напреднала възраст клиничната картина при менингит често пъти е оскъдна, включваща симптоми като силно главоболие, гърчове, промени в поведението.