1. Какво представлява кандидозата?

 

Кандидозата е възпалително заболяване на различини тъкани или органи предизвикано от рода гъбички Candida. Най-честият причинител е Candida albicans, но инфекцията може да се предизвика и от други видове Candida гъбички. Candida albicans e нормален обитател на назофаринкса и на храносмилателния тракт на човека, в малки количества присъства и като нормална част от вагиналната флора.

2. Какви са видовете кандидоза?

 

Кандидозата, както и другите видове микози (инфекции предизвикани от гъбички) могат да протичат като остри или хронични заболявания. По-честите, острите гъбични инфекции, дължащи се на локални фактори, са банални и лесни за лечение. Хроничните гъбични инфекции се развиват най-често при състояния свързани с имунен дефицит и са много трудни за медикаментозно повлияване.

 

Освен според продължителността на заболяването, кандидозната инфекция може да засегне различни органи и тъкани в организма, което разделя кандидозата на кожно-лигавична и дълбока (системна).

 

Най-тежката форма на инфекция с кандида е септицемията (тогава когато гъбичките попаднат в кръвното русло в целия организъм).

3. Какво представлява кожно-лигавичната кандидоза?

 

Кожната кандидоза (инфектирана е само кожата) засяга най-често зоните на кожните гънки - устните ъгли, ингвинални гънки, мишници, седалище. Инфекцията се развива при нарушаване на кожната цялост (ефективна бариера при нормални условия за външните микроорганизми), при мацерация (разязвяване) след повтарящо се недобро подсушаване и непрекъсната влажност. Влагата създава благоприятни условия за развитието на микроорганизмите.

 

Кандидозата се проявява като поява на интертриго - лезия (раничка) в дъното на кожната гънка, която се зачервява, става болезнена и предизвиква силен сърбеж. Постепенно кандидозата се разпространява по повече от една кожна гънка. Може да засегне и повърността на ноктите.

 

Кандидозата на лигавицата на устната кухина е често срещана инфекция, свързано най-често с имунодефицитни състояния, например СПИН. Фактори предразполагащи развитието на устна кандидоза са намалената секреция на слюнка или носене зъбни протези например. Инфекцията се характеризира с поява на белезникави и ярко червени налепи по вътршната повърхност на бузите и твърдото и мекото небце, имащи лъскав и сух вид. Цялата повърхност на лигавицата е покрита с фин белезникав слой, който лесно може да се отстрани с тампон и постепенно с времето потъмнява. 

 

Гениталната кандидоза, друг вид лигавична инфекция, при жените предизвиква вулвовагинит (възпаление на вулвата и вагината), а при мъжете баланит (възпаление на препуциума) и уретрит (възпаление на уретрата).  При жената кандидозата се характеризира с усилено белезникаво вагинално течение , болка при уриниране и силен сърбеж. При мъжете се появява белезникава секреция в зоната на препуциума и уретрална секреция. При рецидивиращи (повтарящи се често) вагинални кандидози, трябва се потърсят предразполагащи причини за това състояние, например диабет, HIV инфекция, заразяване от безимптомен нелекуван партньор. 

4. Какво е системна кандидоза?

 

Системната кандидоза, още наречена генерализирана или дълбока кандидоза, е инфекция засягаща целият организъм. Инфекцията е много тежка, като смъртността достига до 50% от заболелите.

 

Предразполагащи към системна инфекция с Candida са имунодефицитните състояния (СПИН), интравенозните катетри за парентерално хранене, разязвяването на лигавиците и нарушаване на кожната цялост (след голямо изгаряне например), тежките и чести коремни хирургични интервенции, тежката и продължителна антибиотична терапия, лечение в реанимация, неопластичните заболявания с имуносупресивна терапия и др. Кандидозата в тези случаи се предизвиква от гъбичката, която е нормален обитател в човешката флора, но поради нарушените имунни механизми на организма, нейната популация се разраства неконтролируемо и предизвиква инфекция - така наречената ендогенна кандидоза.

 

В други случаи инфекцията може да бъде екзогенна, тоест патологичният микроорганизъм е внесен в човешкия организъм чрез интервенции и чужди за организма материали (катетри, канюли), които са били необходими за лечение на други състояния. Най-тежката форма на системната кандидоза е септицемията, при която гъбичката може да се изолира от кръвта на човешкия организъм. Състоянието е животозастрашаващо и налага лечение в клиниките по реанимания и интензивно лечение. Системната кандидоза се проявава като нарушена функция на различните органи в организма.

5. Как се поставя диагнозата?

 

Поставянето на диагнозата кандидоза става при наличието на типичните изменения и сипмтоми при кожно-лигавичната форма. Прецизната диагноза се прави чрез микробиологично изследване при което се изолира конкретния вид Candida гъбичка и измерване на нейната чувствителност към различните антимикотични (противогъбични) препарати.

 

Изолирането на гъбичката от кръвта в случаите на септицемия се прави чрез посявката на хемокултури. Серологичните изследвания, при които се изолират налични специфични антитела в кръвта на човека не са рутинни, но също могат да бъдат полезни при поставянето на диагнозата кандидоза.

6. Как се лекува кандидозата?

 

Лечението на кандидозата се състои в приложение на противогъбични препарати. Противогъбичните медикаменти могат да бъдат локални (под формата на кремове, гелове) или системни (таблетни и инжекционни форми). Популярни противогъбични препарати са Амфотерицин В, Флуконазол, Еконазол, Муконазол. Лечението трябва да бъде насочено едновременно към всички огнища на инфекция в организма. В много случаи лечението е трудно и продължително. При лечението с антибиотик по различни поводи е препоръчително по лекарско предписание профилактичното приемане на противогъбични препарати, за да се предотврати последващото развитие на кандидозата, като усложнение след антибиотично лечение.