3. Какво представлява кожно-лигавичната кандидоза?

 

Кожната кандидоза (инфектирана е само кожата) засяга най-често зоните на кожните гънки - устните ъгли, ингвинални гънки, мишници, седалище. Инфекцията се развива при нарушаване на кожната цялост (ефективна бариера при нормални условия за външните микроорганизми), при мацерация (разязвяване) след повтарящо се недобро подсушаване и непрекъсната влажност. Влагата създава благоприятни условия за развитието на микроорганизмите.

 

Кандидозата се проявява като поява на интертриго - лезия (раничка) в дъното на кожната гънка, която се зачервява, става болезнена и предизвиква силен сърбеж. Постепенно кандидозата се разпространява по повече от една кожна гънка. Може да засегне и повърността на ноктите.

 

Кандидозата на лигавицата на устната кухина е често срещана инфекция, свързано най-често с имунодефицитни състояния, например СПИН. Фактори предразполагащи развитието на устна кандидоза са намалената секреция на слюнка или носене зъбни протези например. Инфекцията се характеризира с поява на белезникави и ярко червени налепи по вътршната повърхност на бузите и твърдото и мекото небце, имащи лъскав и сух вид. Цялата повърхност на лигавицата е покрита с фин белезникав слой, който лесно може да се отстрани с тампон и постепенно с времето потъмнява. 

 

Гениталната кандидоза, друг вид лигавична инфекция, при жените предизвиква вулвовагинит (възпаление на вулвата и вагината), а при мъжете баланит (възпаление на препуциума) и уретрит (възпаление на уретрата).  При жената кандидозата се характеризира с усилено белезникаво вагинално течение , болка при уриниране и силен сърбеж. При мъжете се появява белезникава секреция в зоната на препуциума и уретрална секреция. При рецидивиращи (повтарящи се често) вагинални кандидози, трябва се потърсят предразполагащи причини за това състояние, например диабет, HIV инфекция, заразяване от безимптомен нелекуван партньор.