3. Какво е лечението на изгарянията?

 

След като е решено, че изгарянето не налага лекарска помощ, първото нещо което се прави е охлаждането. Необходимо е охлаждане под течаща вода, температура около 15 С за поне 15-20 мин. Това прекъсва по-нататъчното въздействие на високата температура и ограничава засягането на тъканите в дълбочина.

 

Всяко нараняване на кожната бариера излага тъканите на риск от инфекция. Инфекциите при изгаряне са много често и много тежко протичащо усложнение, налагащо интензивно лечение. При леките изгаряния рискът от инфектиране е най-нисък. Въпреки това е задължително почистване на раната, например с физиологичен разтвор или антисептичен сапун, дезинфекция с хлорхексидин и подсушаване без търкане, а само с тампониране. След това засеганата повърхност се обработва със специализирани за изгаряне препарати, антисептици, подпомагащи заздравяването, прилагат се обезболяващи средства. Подходящи такива средстава са дефламол и дермазин под формата на кремове, както и пантенол. Отгоре се поставя превръзка със стерилна марля, фиксирана без пристягане. Превръзката се сменя ежедневно или през ден. 

 

При болка могат да се добавят и перорални обезболяващи средства. При тежки изгаряния, в болнични условия, се прилагат специфични обезболяващи от типа на опиатите