2. Какво предизвиква анафилактичен шок?

 

Сред най-честите причинители на тежки алергични реакции са медикаменти, насекоми, храни:

  • медикаментите използвани за анестезия (24% от случаите), като сред тях в намаляващ ред са мускулните релаксанти (най-често сукцинилхолинът), венозните хипнотици, производните на морфина, естерните локални анестетици
  • 17% ужилвания от насекоми (ципокрили)
  • 15% обезболяваши медикаменти, често от групата на нестрероидни противовъзпалителни-ибопруфен, парацетамол, аналгин и аспирин
  • 13% йодни продукти (съдържат се в медикаментите, използвани при контрастните образни изследвания, КАТ, ЯМР)
  • 9% антибиотици
  • храни, които често са алергени - риба и морски продукти, орехи и други ядки, яйца, ягоди и др.