1. Какво представлява артериитът на Такаясу и на какво се дължи?

 

Артериитът на Такаясу е сред най често срещаните заболявания от групата на васкулитите, наричан още синдром на аортната дъга или безпулсова болест, тъй като възпалителният процес често обхваща подключичната артерия.

 

Артериитът на Такаясу, е  хроничен грануломатозен васкулит, ангажиращ артериалните съдове от голям и среден калибър, предимно аортата и нейните главни главни разклонения, включително кръвоснабдяващите мозъка. Възпалителният процес обхваща средния и най-вътрешния слой (медията и интимата) на съдовете. 

 

Засягането на съдовите стени предизвиква аневризмални разщирения, както и стеснения на артериите, предразполага към тромбози с пълното блокиране проходимостта на артериите. При тежки увреждания се нарушава кръвоснабдяването на тъканите и органите, въпреки обикновено формиралото се колатерално кръвообръщение. Особено опасни за живата са състояния, при които засегнати са кръвоносни съдове към жизненоважни органи като мозъка, белите дробове, бъбреците и др.

 

Въпреки, че се среща и при мъжете, заболяването засяга предимно жени в млада възраст. Все още не са уточнени причините за развитие на синдрома на аортната дъга, но се предполага наличието на генетична предразположеност към заболяването.