7. Как се лекува предиабета?

Според голямо клинично проучване, Diabetes Prevention Program (DPP), стопяването на всеки килограм води до намаляване на риска от диабет с 16%. Програмата поставя за цел понижение на теглото със 7% чрез активна физическа дейност (150 минути на седмица) и бедна на мазнини диета. Американската диабетна асоциация препоръчва понижение телесната маса с 5-10%, 30 минути умерена до интензивна двигателна активност и прекратяване на тютютнопушенето.

 

Ограничаването на калорийния прием и правилното му разпределение през деня са незаменима част от борбата със затлъстяването, метбаолитния синдром и захарния диабет. Препоръките за редукцията на калорийния състав на храната е индивидуален при всеки в зависимост от пола, възрастта и обичайното физическо натоварване. Не само общата енергийна стойност и състава на храната има значение. Въглехидратите следва да се намалят до 50% от дневния калориен прием и то предимно под формата на сложни такива, а не прости. Препоръчва се при нарушен въглехидратен толеранс или нарушена гликемия на гладно мазнините в хранителния прием за деня да се ограничат до под 30% от общия калориен прием, като под 10 % от него да се падат на наситените мазнини (от животински произход). За сметка на това се увеличават фибрите в храната до 15г за всеки 1000kcal.


При липсата на ефект от корекцията на режима на хранене и движение се налага използването на медикаменти. Основен препарат на избор е метформинът. Наричан още инсулинов очуствител, подобрява инсулиновата резистентност в периферията, намалява продукцията на глюкоза от черния дроб, хипергликемията на гладно и инсулинемията. Въвежда се по схема.

 

Мястото на други антидиабетни медикаменти също е изследвано при профилактиката на заболяването и лечението на нарушения въглехидратен толеранс, съответно нарушената гликемия на гладно. На този етап обаче според наблюденията на специалисти ползата от тях остава на заден план.

 

Най-съществени и несравними с медикаментозната намеса остават резултатите от промяната в начина на живот.


Във връзка с високия сърдечно-съдов риск, който крие диабета, и размерите на заболеваемостта от последния, е целесъобразно заболяването, предшестващите го състояния и рисковите фактори да бъдат активно търсени и овладявани.