3. Каква е клиничната картина на хипокалциемията?

Клиничната характеристика на хипокалциемията е свързана с невромускулната възбудимост от една страна и отлагането на калциеви соли в меките тъкани от друга. Умерената хипокалциемия се изразява в спазми на мускулатурата по лицето, крайниците, изтръпване, мравучкане, усещане за иглички по лицето и крайниците, крампи на мускулатурата.


Тежката хипокалиемия се изразява в спонтанни болезнени тетанични гърчове
. Типично е схващането на ръцете по типа „акушеркса ръка”- флексия в китката и метакарпофалангеалните стави и екстензия на интерфалангеалните. Тетанията може да обхване и други мускули, включително ларингеалните с опасност за живота, коремни болки, жлъчни колики, спазъм на хранопровода и др. Хипокалциемията може да провокира и епилептичен притъп поради понижаване прага на нервномускулната възбудимост, включително с промени и е електроенцефалограмата.

От страна на сърдечно съдовата система може да провокира застойна сърдечна недостатъчност и неспецифични изменения в ЕКГ (удължаване на QT-интервала).

Хроничната хипокалциемия води до промени в кожата и продатъците и. Обичайно се наблюдават сухота, лющене до екземи и дерматити, чупливост на ноктите, опадане на косата. Засяга се и развитието на зъбите при децата. Развива се катаракта, различна от сенилната.

При образни изследвания на главния мозък, особено в областта на базалните ганглии не рядко се установяват калцификати. Те могат да са асимптомни, но са описвани и случаи на изявена неврологична симптоматика, типична за засегнатите структури - псевдопаркинсонизъм.

Костната плътност се запазва.