1. Каква е клиничната картина?

Затлъстяването е най-често наблюдаваният белег на заболяването. Характерно е разпределението на мастната тъкан – предимно лицето (луновидно лице), надключичните ямки и задната шийна област – като гърбица, тялото, корема и редукция в областта на крайниците. При някои лица няма увеличение на теглото, но мастната тъкан се преразпределя.


Артериалната хипертония е друг класически белег на заболяването. Стига до 70-80% от случаите. Тя е причината за сериозни сърдечно-съдови последствия и повишена смъртно при нелекувания синдром на Кушинг.

 

Кожните промени се дължат на изтъняването на кожата поради дефектите в съединителната тъкан. Наблюдава се зачервяване на лицето, плетора, лесна ранимост, стрии в областта на корема, мишниците, бедрата, ханшна, седалището. Те са лилави, широки 0,5-2см., под нивото на останалата кожа. Повишаването нивото на андрогените може да обуслови и омазняване на кожата със себорея и акне. Чести са и кожно лигавичните гъбични инфекции.

 

Повишено окосмяване в андроген-зависимите области се наблюдава в до 80% от засегнатите жени.

 

Половата ос бива често засегната при синдрома на Кушинг. При мъжете с намалено либидо, импотентност, при някои редукция в окосмяването по тялото и атрофия на тестисите. При жените настъпват менструални нарушения, аменорея.

 

Психическите промени се наблюдават с не по-малка честота – раздразнителност, емоционална нестабилност, депресивност или еуфория, влошаване на концентацията и работоспособността, безсъние.

 

Мускулната слабост засяга предимно проксималните мускули – на раменния и тазовия пояс, бедрената и мишничната мускулатура.

 

Във връзка с хиперкортизолизма настъпва остеопения или остеопороза. Клинично тя се изявява едва при появата на фрактури. При компресионни фрактури на прешлени на гърбнака се съобщава за болка. Поради хиперкалциурията макар и рядко може да настъпи нефролитиаза.

Няма специфични лабораторни промени, освен хормоналните смущения. В периферната кръвна картина не се наблюдават съществени отклонения. Възможно е понижение на тоталния брой на лимфоцитите, еозиноилите. Електролитни отклонения редко се установяват.

 

По-висока честота имат нарушенията във въглехидратния метаболизъм - нарушена гликемия на гладно ( >6,1ммол/л); нарушен въглехидратен толеранс (>7,8ммол/л , но < 11,1 ммол/л на 2-рия час след обременяване със 75г глюкоза) или захарен диабет.

 

При болестта на Кушинг се наблюдава класически описаната клинична картина с дискретни данни за хиперандрогенемия – леко изразен хирзутизъм или акне.

 

При ектопичния синдром основни са мускулната слабост, хипертонията и нарушеният въглехидратен толеранс. Тук често има кахексия и анемичен синдром. Има по-висока честота на хиперпигментациите поради крайно високите сотйности на АКТХ и други пептиди, отговорни за синтезата и натрупване на меланина в кожата и лигавиците. Тук има изразена хипертония и склонност към хипокалимия поради високите нива на кортизола и присъщатата му допълнителна минералкортиокоидна активност, както иповишената секреция на други стероидни хормони.

 

При аденоми от надбъбречен произход обикновено е налице картина, дължаща се на изолиран глюкокортикоиден ексцес. Напротив – при карциномите – обикновено са налице изразен андрогенен и минералкортикоиден ефект. Освен това динамиката е бърза.