1. Какво предсталвяват глюкокортикоидните хормони?

 

Глюкокортикоидите са стероидни хормони, произвеждани в надбъбречната кора, притежаваща специален набор от ензими, ангажирани в нейното производство. Тяхното действие е насочено към различни видове клетки в целия организъм.

 
Секрецията на глюкокортикостероидите се контролира от адренокортикотропния хормон на хипофизата. Той от своя страна е под влиянието на хипоталамуса и централната нервно система чрез действието на кортикотропин-рилийзинг хормона и невропептидите.
 
 
Кортизолът се характеризира с епизодична секреция и циркаден ритъм. Най-ниско е нивото на хормона в късените вечерни часове и първите часове от съня. С напредване на последния секрецията нараства и върхови нива се достигат непосредствено преди събуждане. През деня те отново спадат. Повишаване на кортизола се отчита по време на хранене и физическо натоварване. Циркадният ритъм може да бъде нарушен при тежък физически (включително трамва, операция), емоционален стрес, психични заболявания, при бъбречна или чернодробна патология, при която се нарушава метаболизма на глюкокортикоиди, при алкохолизъм. Кортизолът упражнява обратно инхибиращо действие върху адренокортикотропен хормон и кортикотропин-рилийзинг хормона, което позволява фината регулация в хормоналната продукция.
 
 
Глюкокортикоидите имат отношение към белтъчната, въглехидратната и липидната обмяна. Те имат обратно на инсулина действие – повишават нивото на глюкозата в кръвта.  Едновременно с това те осигуряват и субстрати за синтеза на глюкоза. Затова и те потенцират белтъчното разграждане в периферията, разграждане на масти в мастната тъкан, продукцията на млечна киселина от мускулите. Хроничният хиперглюкокортицизъм влошава периферното усвояване на глюкозата, водещо до стимулиране секрецията на инсулин от панкреаса и хиперинсулинизъм. При недостиг на глюкокортикоиди – обратно, наблюдава се тенденция към хипогликемии.
 
 
Глюкокортикостероидите имат имуносупресивно действие. Последното се дължи на потискане мобилизацията и функцуията на неутрофилните левкоцити и лимфоцитите, обработването на антигени, произвеждането на антитела, потискане синтезата на простагландини и проинфламаторни белтъци и др. В ниски дози обаче кортикостероидите могат да оказват и имуностимулиращ ефект.