1. Какво представлява пролактинът?

Пролактинът е пептиден хормон, секретиран от клетки на предната хипофиза. Физиологичната му функция е свързана с продукцията на кърма след раждането. По време на бременността нивото му също е високо и участва в подготовката на млечната жлеза за предстоящата лактация.

 

Макар и да няма пряко отношение към половите жлези, абнормално високите стойности на хормона се отразяват на тяхната функция. Пролактинът има епизодична секреция, като повишаване на нивото настъпва около 60-90 минути след заспиване. Пикът е между 4 и 7 ч. сутринта. Регулацията в секрецията на пролактина е комплексна – зависима от няколко други хормона и невротрансмитери.

 

Хипоталамусът е функционално и морфологично свързан с хипофизата, като спрямо пролактина той налага предимно инхибиращ ефект чрез допамина. Много лекарства модулират този ефект и могат да провокират повишение на пролактина. Също така той е стресов хормон и нивото му се повишава при различни стресови за организма обстоятелства. Дразненето на зърната стимулира секрецията на пролактина, което е от значение за периода на кърмене и поддържането на лактацията, но повишение се наблюдава и при некърмещи жени.