1. Какви са причините за епистаксис?

Епистаксисите представляват кръвоизливи от носната кухина, произхождащи от предната или задна част на носната преграда. Първите са по-често срещани и се дължат на разположеното там сплетение от кръвоносни съдове (плексус на Кайзелбах). По-редки, но по-сериозни са кръвоизливите от задната част на кухината – предимно при лица с нарушения в коагулацията – тромбоцитопения, коагулопатия – вродена или придобита, чернодробно заболяване, лечение с антикоагуланти; атеросклеротично променени съдове; съдови аномалии като аневризми, артерио-венозни малформации, телеангиектазии и др.
 
Едни от най-честите причини за епистаксис са вследствие разширен кръвоносен съд от сплетението на Кайзелбах или при изсушаване на лигавицата при сух климат, при разчопляне, грубо духане на носа, както и травма. Рядко местна инфекция може да бъде причината или усложнения от системна такава като СПИН; разбира се наличието на чуждо тяло и др. Перфорация на носната преграда или дори доброкачествени или малигнени формации, включително в синусите и назофаринкса, могат да провокират кървене.
 
По отношение на високото кръвно налягане трябва да се знае, че то рядко е възможно да провокира кървене. Самата артериална хипертония уврежда съдовете и прави възможен кръвоизлива. Измерването на високо артериално налягане по време на епистаксис може да бъде провокирано и от тревогата покрай събитието. Ендометриозата е състояние, при което епител, характерен за маточната лигавица се намира на необичайно място. Описани са такива случаи извън гениталната система, включително и в областта на носната лигавица.