1. Кои са причнителите и какъв е механизмът на заразяване?

Вирусните гастроенетерити са група остри инфекциозни заболявания с вирусна генеза, анагажиращи стомашно-чревния тракт. Сред причинителите са ротавирусите (до 80%), Norwalk и Norwalk-подобни вируси, по-рядко адено-, рео-, ентеро-, коронавируси и други.
 
Основените причинители на вирусните гастро-ентерити са ротавирусите и Norwalk вирусите. Източник на инфекцията се явява болният човек, но и здравият заразоносител. Т.е. човек може да пренася инфекцията без да е преболедувал. Дори и след овладяването на симптомите, болният може да бъде източник на зараза още няколко дни. Механизмът на предаване е фекално-орален, инфекцията се предава чрез хранителни продукти, замърсена вода, битов контакт. Контагиозният индекс е висок. Ротавирусите са основни причинители на гастро-ентеритите в ранна детска възраст, аденовируси също засягат основно децата, а Norwalk –вирусите засягат еднакво често и възрастни. Вирусите са устойчиви в околната среда.
 
През устата вирусите попадат в стомашно-чревния тракт. Локализират се в дванадесетопрътника и тънкото черво, където потискат резорбцията на хранителните вещества. Ключов момент в патогенезата е блокирането на ензима дизахаридаза, поради което в лумена на червата остават неразградени хранителни вещества. Последните повишават осмотичното налягане, свързано със загуба на вода и електролити през чревния тракт – осмотична диария.