6. Как се лекува крастата?

Лечението на крастата е в рамките на няколко дни (обикновено три). Като класически скабициден агент се използва бензилов бензоат в рициново масло, като се налага по цялото тяло без къпане в продължение на посочения период. След него използваните дрехи и бельо се изпират в гореща вода. Контактните лица също е необходимо да се лекуват независимо от липсата на симптоми. Сяра, преципитирана в свинска мас е също метод на избор.
 
Перметринът е друго често прилагано средство (крем, 5%) двукратно през едноседмичен интервал. Кротамитон (крем, 10%) се прилага ежедневно в рамките на 5 дни. И двата препарата са подходящи за деца.
 
При сериозни кожни промени с обилни крусти преди нанасянето на скабициден препарат се използва още и кератолитичен агент (салицилова киселина 10% във вазелин).
 
По рядко се предписва орален агент, обикновено при тежката крустозна форма при имунокомпрометирани. Ivermectin се приема еднократно. Не е подходящ за деца под 5 г.в. и бременни.
 
За повлияване на сърбежа се прилагат антихистаминови средства. При насложена бактериална инфекция се започва антибиотично лечение.
 
За лечението на крастата са необходими допълнителни мерки за гарантиране ерадикацията на инфекцията и предотвратяване настъпването на нова такава. Денят след започналото лечени се изпират всички дрехи, бельо, хавлии, използвани през последната една седмица, както и една седмица след това – повторно. Килими, тапицерии се обработват с прахосмукачка, а торбите веднага се изхвърлят. Предмети, които не могат да бъдат третирани се изолират по време на лечението.