4. Какви са симптомите на крастата?

Важен диагностичен белег е типичното разпределение на зоните на сърбеж и засилването му при затопляне на тялото – особено нощем. Понякога лезиите са трудно забележими и внимателно трябва да се търсят. При възрастни най-често се локализират по гениталии, сгъвните повърхности на китките, лактите, подмишниците, в междупръстията, в областта на седалището, около пъпа. При деца са съсредоточени по откритите части – лице, шия, длани, стъпала. Представят се като зачервени (еритемни) папули със или без везикули вследствие алергичната реакция, както и типични тънки, проминиращи над кожата образувания, следващи ходовете на кърлежа в епидермиса. По гениталиите понякога се оформят възелчета (нодули) между 2 и 20 мм.
 
По-рядко се наблюдава задебеляване на кожата, с образуване на крусти и десквамация със засягане на широки кожни участъци, включително ангажиране на ноктите. Тази тежка форма, наричана оше норвежка, обикновено се наблюдава при горепосочените рискови групи.
 
Освен характерните за скабиеса промени се наблюдават и следи от разчесвания поради сърбежа, а ниската хигиена води и до инфектиране с бактерии.