1. Кой е причинителят и какъв е механизмът на разпространение?

Трихоцефалозата е паразитоза, причинена от паразита Trichocephallus trichiuris, познат още като космоглав. В България тя е разпространена предимно в планинските райони. Женските екземпляри достигат дълижина до 55мм, а мъжките – 45 мм с морфологични разлики. Името на паразита произлиза от нишковидния преден край. Женските снасят яйца с характерни белези, позволяващи диференцирането им. Навън те придобиват инвазиоспособност при престой на определена температура и влага.
 
Заразяването на човека се осъществява по фекално-орален механизъм, със замърсени ръце, вода, храна. При това се отделят ларви в тънкото черво, съзряват и се локализират на границата с дебелото черво, като с помощта на тънкия си предн край се фиксират за лигавицата. Това развитие отнема около месец – месец и половина.

2. Каква е клиничната картина?

Клиничната картина зависи от степента на инвазията, но в нашата страна протича с умерена изява. Водеща е стомашно-чревна симптоматика – болки в корема, диарични изхождания, безапетитие до гадене и повръщане. Наблюдават се често повишена раздразнителност, развива се анемия. Паразитът се храни с червени кръвни клетки и предизвиква разязвявания на лигавицата, към която се фиксира.

3. Как се поставя диагнозата?

За диагнозата на заболяването насочват клиничната и лабораторна картина. При последната обикновено се установява находка, характерна за възпалителен процес и повишение на еозинофилните левкоцити, типични за паразитозата, както и анемия. Изолирането на яйцата от фекална маса се осъществява по няколко метода.

4. Какво е лечението?

Лечението се осъществява с препарати като Мебендазол, Албендазол и други, като се прилагат по схема за няколко дни. Нужни са контролни изследвания за верифициране обезпаразитяването. Освен това се налагат и мерки по отношение на личната и обществена хигиена.