3. Как се поставя диагнозата?

 

Към диагнозата насочват клиничните оплаквания. При преглед се установява характера на вагиналното течение и евентуални изменения на лигавицата. Понякога само тези находки могат да поставят диагнозата. Освен това се взима и секрет (от задния свод на влагалището), който смесен с физиологичен разтвор веднага може да се наблюдава като нативен препарат под микроскоп. Визуализират се подвижните трихомонаси. Още по-голяма е чувствителността на анализа при лаваж на влагалището.
 
Ако се излседва рН, то е по-високо от обичайното >4,5 , а при  провеждане проба с 10% калиева основа, смесена малка част от секрета, се усеща неприятна миризма на риба, установима и при вагиналната кандидоза.Освен нативен препарат може да се направи и траен такъв след специална обработка, фикасация и оцветяване. Посявака се прави в специална хранителна среда (TV4). Серологичните методи имат по-малко приложение.
 
Възпалителния процес се отразява и на находката на цитонамазката. При една полово преносимо заболяване е редно да се проведат тестове и за други такива, особено за гонорея и хламидия. Препоръчително е едновременното изследване и на партньора.