2. Какви са симптомите на трихомонозата?

50% от инфектираните нямат никакви оплаквания. При една трета от тях такива се появят в рамките на няколко месеца. Обикновено при жените трихомонозата се изявява като вагинит. Вагиналното течение винаги е налице, като класически описваното пенесто и рядко не винаги се наблюдава. Не рядко то е жълтеникаво дори до зеленикаво, а в някои случаи и толкова гъсто, че може да бъде объркано с гъбична инфекция, придружено от неприятна миризма. Налице са и сърбеж, евентуално парене при уриниране, болезнен полов контакт. При липса на своевременна намеса или често рецидирвиране са възможни усложнения и ангажиране на маточна лигавица и тръби и ендометрити и аднексити, както и възпаления на бартолиновите и скениевите жлези. При бременни инфекцията трябва да се овладява активно във връзка с опасността от преждевременно раждане или усложняване на родилния период и възстановителния процес.
 
При мъжете обикновено липсва клинична картина, а когато такава е налице – тя е под формата на уретрит, а при усложнения и орхити, епидидимити, простатити.
 
Не рядко трихомоназата протича паралелно и с гонорея. Има данни, че наличието на трихомоноза увеличава риска от заразяване или реактивиране на инфекция с човешки папиломен вирус, както и че е по-висок риска от предаване на вируса на СПИН.