1. Кой е причинителят на аскаридозата и какъв е механизмът на заразяване?

 

Аксаридозата е паразитоза, причиниена от Ascaris lumbricoides, познат още като глист, протичаща с гастро-интестинални прояви. Причинителят се отнася към групата на кръглите червеи, като мъжките екземпляри стигат до 20 см., а женските и до 40 см. дължина. Женските снасят яйца (над 200 000 на денонощие), които за да станат инвазиоспособни престояват известно време в почвата на подходяща температура и влага. След около два месеца те узряват и до 7 години могат да причинят опаразитяване.
 
Заразяването става по фекално-орален механизъм със замърсени ръце, вода, най-често неизмити плодове и зеленчуци. След попадане в чревния тракт се излюпват ларви, които по кръвен път попадат последователно в черния дроб, в белия дорб и по дихателните пътища с кашлица и преглъщане стигат отново храносмилателния тракт. Това отнема около 2-3 месеца. Броят на полово зрелите форми в червата е равен на броя на погълнатите яйца.

 

2. Каква е клиничната картина?

Клиничната изява е динамична в зависимост от фазата на мигриране на паразита. Общ астено-адинамичен синдром с повишаване на телесната температура, болки в гърдите и кашлица с храчки, в които се откриват ларвите, бележат белодробната фаза. Тя протича с паралелни изменения и в рентгенологичната картина и лабораторните изследвания. Симптоми от страна на чревния тракт се изявяват едва два месеца след поглъщането на яйцата. Проявяват се с болки в корема, безапетитие, отвращение от храна или обратното – вълчи глад, промени в характера на изхожданията – с диария или констипация. Възможни са загуба на телесна маса, алергични прояви, скърцане със зъби по време на сън. В кръвната картина обичайно се установява анемия, а повишението на еозинофилите сред белите кръвни клетки е типично за паразитозата.

При масивна инвазия могат да настъпят сериозни усложнения както от страна на дихателната система – като пневмония, рядко запушване на дихателните пътища, така и от страна на гастро-интестиналния тракт – запушване на жлъчните или панкреасни пътища, както и чревна непороходимост с изходящите от нея усложнения.

 

3. Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

Към установяването на паразитозата насочват клиничните и лабораторни данни, но диагностична стойност има установяването на яйцата във фекална маса.
 
Лечението се осъществява с препарати като Мебендазол, Албендазол, Комбантрин и други по схема за неколко- или еднодневен курс. От не по-малко значение са мерките по отношение лична и обществена хигиена.