5. Кои витамини са най-важни?

 

Всички витамини са важни за организма, тъй като всеки участва в много специфичен процес на обмяната на веществата и не може да бъде заменен. Кои витамини обаче е най-важно да се приемат, имайки предвид специфичните им особености – да се синтезират или не от тялото, да се натрупват или не в организма, колко често и в какви количества се срещат в хранителните продукти, типични за традиционното национално хранене, сезоните, здравословното и емоционалното състояние?

 

Витамините от група В представляват органични субстанции с различна химична структура. Организмът не може да функционира без тях. С тяхно участие той превръща приетата храна в енергия, регулира клетъчните процеси. Витамините от група В са биологично активни в ниска концетрация. Участват във въглехидратния, белтъчния и липидния метаболизъм, както и в синтеза на нуклеиновите киселини:
 
В1 (тиамин, аневрин) участва в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините.
В2 (рибофлавин, лактофлавин) и В3 (никотинамид, ниацин) – в клетъчните окислително-редукционни процеси.
В3 (витамин РР, ниацин, никотинова киселина) - участва в траспорта на водород и в окислително-възстановителните процеси, понижава нивата на холестерола и триглицеридите.
В5 (пантотенова киселина) – участва в синтеза на коензим А, който участва във всички химични реакции на клетката.
В6 (пиридоксин, адермин) - участва в обмяната на аминокиселините и мазнините.
В9 (фолиева киселина, фолацин) - в обмяната на аминокиселините, стимулира и регулира кръвообразуването и растежа.
В12 (цианкобаламин) - в обмяната на нуклеиновите киселини и в изграждането на нервните клетки, регулира кръвообразуването.
 
Витамин С (аскорбинова киселина) участва в окислително-възстановителните процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, в образуването и възстановяването на тъкани, както и в биосинтезирането на хормони. Укрепва стените на кръвоносните съдове.
Едно от най-важните му свойства е, че поддържа естествения имунитет и прави организма устойчив на различни инфекции.
 
А (аксерофтол, ретинол) е съществен за зрението, участва в състава на зрителния пурпур, образуването на кожата и лигавиците.
Е (токоферол) има важно значение за репродуктивната функция на организма, за синтензирането на полови хормони, необходим е за оплождането и износването на плода. Това е витаминът с най-силни антиоксидантни свойства.