3. Могат ли да се предозират витамините?

Попаднал в организма всеки витамин се свързва със специфичен протеин. Така се формира активен ензим, който влиза в регулация на физиологичните процеси. Специализираните протеини имат праг на насищане. След като той бъде постигнат, излишното количество от съответния витамин започва да се натрупва в организма или се извежда чрез урината.
 
Тъй като мастноразтворимите витамини се транспортират чрез липидните съединения в кръвта и се съхраняват в мастните тъкани при техния редовен прием в продължителен период от време всеки ден могат да се натрупат в организма до токсични равнища. Над това ниво витаминът започва да вреди на организма. При прекомерен прием се стига до състояние на хипервитаминоза с проява на характерни оплаквания. Ето защо е необходимо периодите на прием на витамините А и Е да се редуват с периоди на почивка. Препоръчително е те да се взимат при необходимост, в препоръчителните профилактични, а при дефицитни състояния в терапевтичните дози, предписани от лекар.
 
Витамин D се синтезира в кожата под влияние на слънчевите ултравиолетови лъчи. Обикновено се изписва при кърмачетата, при дефицит на слънчева светлина, например в субполярните и полярни ширини през зимния сезон, както и при дефицитни състояния.
 
Витамин К също се синтезира от организма в необходимото му количество, така че неговият прием във вид на добавка не се налага, освен при заболявания, които водят до неговия дефицит, по преценка на лекар. Той има връзка с кръвосъсирването, намалява проницаемостта на стените на съдовете.
 
Поради свойствата на водноразтворимите витамини и бързото им извеждане от организма, тази група витамини изисква ежедневно набавяне.
Водноразтворимите витамини лесно се разрушават при съхранението и кулинарната обработка на хранителните продукти. Имайки предвид и факта, че съдържанието на витамини и минерали в плодовете и зеленчуци значително е намаляло през последните десетилетия, с храната не може да се осигури необходимото за организма количество. За поддържане на постоянен баланс на водноразтворимите витамини е необходимо те да се приемат от допълнителни източници, във вид на таблетки или сиропи.
 
Тези витамини не могат да се предозират, организмът използва необходимите му количества и изхвърля излишъка. Въпреки това не е желателно да се прекалява с дозите, тъй като няма да има полза от тях – всяка доза над необходимото ще бъде изведена от тялото, а прекомерните количества могат да натоварят бъбреците. Ето защо те не бива да се приемат повече от препоръчителните дози за деня.