1. Какво представляват витамините?

Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими за нормалното функциониране на организма. Те се включват в обмяната на веществата на тялото. Участват в процесите на растеж и развитие на организма и поддържат биохимичния баланс при възрастните. Витамините имат изразена биологична активност в много малки количества. Те не са източник на енергия или „строителен материал“ за клетките, но влияят на тези процеси. Участват в различни химични реакции на клетъчно ниво като образуват специфични ензими с конкретна цел. След края на тази реакция се произвежда друг ензим, който рециклира остатъците на предходния. За да синтезира ензимите и да поддържа правилното си функциониране, организмът се нуждае постоянно от витамини и минерали. Те активизират и регулират функциите, освен на ензимите, и на хормоните в тялото. Витамините са необходими и за успешното освобождаване на енергията от храната.

 
Недостатъчният прием на витамини води до нарушения на физиологичните процеси и функции на организма. Дефицитът на витамини нанася поражения на здравето, спада имунитетът и се появява склонност към развитие на състояния на хиповитаминози и заболявания. При недостатъчен прием на витамини, недоимъчно хранене, диетични режими, както и при неадекватна абсорбция на витамините при болести, засягащи червата, се развиват дефицитни състояния, водещи до заболявания на организма. Витамините са от съществена полза при наличие на нарушения на различни физиологични процеси.
 
Съществуват различни витамини и витаминоподобни вещества. Организмът се нуждае от всички тях, тъй като всеки участва в различни метаболитни процеси в тялото, както и един витамин не може да бъде компенсиран с друг или друго химично вещество. Витамините взимат участие във формирането на костите и тъканите, превръщането на мазнините, въглехидратите и белтъците.