3. Кои са причините за възникването на желязодефицитна анемия?

Причината за появата на желязодефицитната анемия е недостигът на желязо в организма. Това води до неефективна еритропоеза, чийто резултат е намален брой на червените кръвни клетки.

Железният дефицит от своя страна може да възникне в резултат на:

  • недостатъчен внос на желязо в организма – това най-често се наблюдава при вегетарианци, хора с лош социално-икономически статус, кърмачета и възрастни хора с лошо съзъбие (поради невъзможността за прием на месо)
  • недостатъчна резорбция на желязо в тънкото черво – най-често тези състояния възникват след резекция на стомаха или тънките черва, в хода на малабсорбционния синдром. Тук приемът на желязо е адекватен, но поради намалената тънкочревна лигавична повърхност резорбцията на макроелемента е ограничена, а понякога и невъзможна, в резултат на което в кръвния поток на организма не постъпва достатъчно желязо.
  • повишени потребности на организма от желязо – това настъпва най-често при подрастващите, при бременните и при кърмачките, в резултат на което при тях приема на желязо трябва да е повишен. Понякога при лечение на друг вид анемия (например на хемолитична, пернициозна анемия или анемия в хода на бъбречни заболявания) също може да възникне относителен железен недоимък в организма, който отново предполага коригираща терапия.
  • кръвозагуба – хроничната кръвозагуба е най-честата причина за настъпването на желязодефицитната анемия. Установено е, че всекидневната кръвозагуба от порядъка на 5 мл надвишава максималната дневна абсорбция от желязо и може да стои в основата на хроничен недоимък. Причините за появата на такава кръвозагуба са различни. От една страна това може да се дължи на физиологични процеси като обилна и силна менструация, тежко и протрахирано раждане, свързано с голяма загуба на кръв. По-често обаче се наблюдават патологични процеси, стоящи в основата на железния недоимък. Това са кръвозагуби от храносмилателната (варици на хранопровода при чернодробна недостатъчност, хеморагичен гастрит, язвена болест, рак на стомаха, улцерозен колит, рак на дебелото черво и т.н.) или урогениталната система (доброкачествени и злокачествени заболявания на матката, тумори на отделителната система и други). При тези заболявания анемията често е първият алармиращ симптом и много често именно тя става причина за тяхното диагностициране.