2. Какво представлява закритоъгълната глаукома?

Пристъпната закритоъгълна глаукома е по-рядко срещана форма на болестта – едва 10% от случаите. Развива се сред по-млади хора, най-често между 35 и 40 години и е сравнително по-честа при жените. Дължи се на вродени анатомични несъразмерности на очите (най-често прекалено плитка предна очна камера), които комбинирани с възрастовите промени стават причина за внезапно блокиране на нормалното оттичане на вътреочната течност и рязко повишаване на вътреочното налягане. Т.е. за разлика от простата глаукома тук събитията са значително по-драматични, което обуславя и многообразието от клинични симптоми и сравнително бързото поставяне на диагнозата.

Най-често за този вид глаукома са характерни следните признаци:

  • зрението става замъглено, като през белезникава мъгла – дължи се на оток на роговицата, в резултат на което тя изглежда като запотено стъкло.
  • при наблюдаване на източник на светлина около него се вижда ореол с цветовете на дъгата
  • симптом на т.нар. „червено” око - поради разширяване на кръвоносните съдове в областта на конюнктивана окото е силно зачервено
  • намалена сетивност на роговицата
  • умерено разширена зеница, която реагира вяло на светлина
  • болки в съответнето око, слепоочие, вежда, челюсти
  • гастро-интестинални оплаквания – гадене, повръщане

Първите пристъпи обикновено са леки и се саморазрешават, т.е. по рефлекторни механизми се потиска продукцията на вътреочна течност, освобождава се дренажната система от настъпилия блок и постепенно вътреочното налягане се нормализира. Обикновено отключващи фактори за пристъпите са прием на лекарства, които разширяват зеницата, продължителен престой на тъмно (отново настъпва разширяване на зеницата), силни емоции. Всеки следващ пристъп протича по-тежко, понякога драматично. Постепенно блокът в оттичането на течността става постоянен и съществува реална опастност от пълна загуба на зрението. Ето защо глаукомният пристъп е спешно състояние в офталмологията и изисква незабавни мерки за понижаване вътреочното налягане.