5. Какви са рисковите фактори за възникване на глаукома?

Факторите, които повишават риска от развитие на глаукома, са следните:

  • възраст - близо 2% от населението на възраст над 40 години страда от това заболяване, като с напредване на възрастта честотата и нараства и достига 6-8% сред хората на 70 и повече години. Воероятно причината затова се крие в дегенеративното изменение на съединителната тъкан, изграждаща дренажната система на окото.
  • наследственост – веротността за развитие на глаукома при хора, чиито роднини страдат от това заболяване, е значително по-висока в сравнение с необременените наследствено пациенти. Освен това при първите началото на болестта настъпва по-рано и има по-прогресивен ход на протичане.
  • придружаващи заболявания – диабет, висока миопия (късогледство), хирургически интервенции в областта на окото са рискови фактори за развитието на глаукома. Освен това продължителната употреба на кортикостероиди, свързана с някакво заболяване, повишана също риска от развитието на повишено вътреочно налягане.
  • етнос – глаукомата се среща четири пъти по-често при афро-американците, отколкото сред белите. Освен това при тях тя се развива и по-рано. Причините обаче все още не са изяснени.