4. Какви видове глаукома има?

В зависимост от механизма, който стои в основата на нарушения дренаж на вътреочната течност, респ. на развитието на глаукома, се оформят следните форми на болестта:

Първична глаукома – това е най-честата причина за възникването на глаукомата. От своя страна тя има две разновидности: проста (откритогълна) и конгестивна (закритоъгълна). Всяка една от тези две форми в зависимост от степента на увреждане на зрителните функции се дели на начален, напреднал, развит и терминален стадий, при който вече окото е сляпо.

Вторична глаукома – най-често тя възниква в хода на друго очно заболяване или травма, при което се нарушава нормалната циркулация на камерната течност. Повишеното вътреочно налягане продължава да действа и след овладяване на основното заболяване и заплашва със слепота от атрофия на зрителния нерв. Най-често вторична глаукома се развива при:

  • травма – при промяна в местоположението на лещата, разкъсване на лещената капсула и др.
  • въпаление – в хода на тежък иридоциклит (възпаление на предната част от втората обвивка на очния булбус) например
  • хронични циркулаторни нарушения на ретината като диабетна ретинопатия, тромбоза на ретиналната вена и др. В тези случаи на базата на повишено образуване на нови капиляри и разрастване на съединителна тъкан се блокират местата на оттичане на вътреочната течност, резултатът от което е появата на глаукома
  • при катаракта (перде на окото)
  • след продължителна употреба на кортизонови препарати от генетично предразположени индивиди

Вродена глаукома – това е рядко срещано, но значимо поради лошата прогноза за зрението. Най-често има фамилен характер и обикновено засяга и двете очи, макар и в различна степен. Заболяването се дължи на наличието на нерезорбирана ембрионална тъкан в областта на оттичане на вътреочната течност, в резултат на което дренажът е силно смутен и води до повишаване на вътреочното налягане. В повечето случаи заболяването се проявява още при раждането, рядко се диагностицира по-късно. Обикновено симптомите на болестта са светлобоязън, големи и красиви очи, които правят впечатление още при самото раждане, големи и помътнели роговици. Лечението в този случай е само оперативно отстраняване на нерезорбирана тъкан и възстановяане на нормалния дренаж.