3. Какви са причините за появата на глаукомата?

В повечето случаи глаукомата настъпва в резултат на повишено вътреочно налягане. Тона налягане се обуслява от производството на вътреочна течност, изпълваща двете очни камери. Нейната продукция се осъществява от цилиарните израстъци на цилиарното тяло. За разлика от тъканната течност вътреочната съдържа по-висока концентрация на водородни и хлоридни йони и по-ниска концентрация на протеини и бикарбонати.


От цилиарното тяло течността се насочва към задната очна камера (заградена между ириса, лещата и стъкловидното тяло), процежда се през пространството между лещата и зеницата, преминава в предната очна камера (образувана между ириса и роговицата) и след това се отвежда през специална дренажна система във вените, разположени в областта на склерата.

Ако поради различни причини настъпи нарушение в нормалния отток на вътреочната течност или продукция на течността се повиши, вътречнотото налягане нараства над 20 mmHg, в резултат на което настъпва глаукома. Вторият фактор, т.е. прекомерното производство на вътреочна течност се среща доста рядко и обикновено има преходен характер.