3. Какво представляват камерните аритмии?

Това представляват нарушения във формирането на възбудните импулси, които произхождат от камерите. По принцип, подобно на предсърдията, при нормални условия камерите не притежават свойството да генерират самостоятелно възбудни импулси (т.е. не притежават свойството автоматизъм). При различни състояния обаче, те стават източник на подобни патологични импулси и това става причина за проява на едно от посочените състояния:

  • камерни екстрасистоли – това представляват преждевременни съкращения на сърцето в резултат на възбудни импулси генерирани някъде в проводната система на камерите. Те са най-честото ритъмно нарушение както при здрави, така и при хора с органично болни сърца. Когато камерните екстрасистоли са около 100 за 24 часа при хора на възраст до 50 години или съответно до 200 за 24 часа над тази възраст, те се приемат за нормална ЕКГ находка. Обикновено те се усещат като по-силен удар в областта на гръдната кост  или като дискомфорт в гърлото.
  • камерна тахикардия – при наличието на три или повече поредни преждевременни камерни съкращения с честота 100-200удара/мин, предизвикани от импулси, изхождащи от камерите, говорим за камерна тахикардия.
  • камерно трептене – това представлява състояние на внезапно спиране на сърцето. QRS-комплексите изчезват и в ЕКГ се появяват големи, еднакви по форма, амплитуда и ширина вълни, които имат честота 150-300/мин, и които се преливат една в друга без наличието на изоелектрична ос. Това е сериозно усложнение и се появява най-често в хода на иссхемичната болест на сърцето (обикновено при миокарден инфаркт).
  • камерно мъждене – състояние подобно на камерното трептене с тази разлика, че тук вълните са хаотични и нееднакви по форма и ширина. Това също е сериозно ритъмно усложнение най-вече на миокардния инфаркт. Камерните съкращения стават неефективни, кръвоснабдяването на жизненоважни органи се прекъсва и обикновео настъпва смърт в продължение на няколко минути.