1. Какви са симптомите на заболяването?

Най-честият признак на феохромоцитома е появата на трудно поддаваща се на лечение артериална хипертония. В 60% от случаите тя е трайна, усложнена с чести хипертонични кризи. Тези кризи са сходни и с течение на времето зачестяват. Прилагането на обичайните антихипертензивни медикаменти не само не повлияват състоянието, а напротив - влошават го. Характерно за хипертоничните кризи е, че те не се дължат на психически стрес, а най-често при физикално дразнене на тумора, например при неговото палпиране или при рязко повишаване налягането в коремната кухина.

Едновременно с установяването на повишени стойности на артериалното налягане кризата се характеризира с настъпването на главоболие, обилно потене и сърцебиене. Последните три симптома оформят типичната триада за заболяването. За разлика от другите хипертонични кризи, тук типично е побледняването на лицето, което е резултат на силната симпатикусова стимулация. Понякога освен от дразнене на тумора, тези кризи могат да се получат и след прием на някои медикаменти.

Симптомите между кризите включват повишена потливост, студенина по крайниците, разтреперване, чувство на страх и ужас, понякога коремни или гръдни болки. Всичко това е резултат на повишеното отделяне на норадреналин и адреналин. В някои случаи пациентите могат да имат нарушен въглехидратен толеранс или захарен диабет. По-често се наблюдава понижено тегло, но и наднормената телесна маса не изключва заболяването.