1. Какво представлява бронхиектазната болест?

Бронхиектазиите представляват трайно разширение на бронхите, в резултат на увреждане на еластичните и мускулни елементи, изграждащи стената им.
Когато се говори за бронхиектазна болест, се има предвид инфектирането на съществуващите бронхиектазии.

2. От какво се причинява бронхиектазната болест?

Различни причини могат да доведат до отслабване и деструкция на бронхиалната стена, в резултат на което да настъпи разширение на бронхите. Най-често се касае за  вродени аномалии на бронхиалното дърво, които обикновено се получат в първите месеци на бременността в резултат на различни инфекции на майката. Повишена честота на заболяването се наблюдава освен това и при муковисцидоза, атипична бронхиална астма.

Често заболяването се проявява в хода на различни обструктивни състояния, които нарушават нормалната пропускливост на бронхиалното дърво. Обикновено се има предвид наличието на възпалителен процес с оформянето на гнойни и слузни запушалки, обструкция от чуждо тяло или тумор и други.

Нерядко бактериалната инфекция води увреда на бронхиалната стена, в резултат на което голяма част от нейните елементи некротизират с последващо разширение на бронхите.
В зависимост от формата на патологичните разширения на бронхите бронхиектазиите биват:

  • цилиндрични
  • вретеновидни
  • торбовидни
  • смесени

3. Какви са симптомите на бронхиектатичната болест?

Бронхиектазната болест е заболяване, което протича с периоди на обостряне и ремисия. Най-честият симптом е хроничната кашлица, която е мъчителна с отделянето на много храчки. Понякога тяхното количество може да стигне до 1500мл. Затова се казва, че болният храчи с пълна уста.

Понякога при засягането на кръвоносен съд може да се наблюдава и кръвохрачене. Ако се касае за вродена форма на заболяването, се установява изоставане в развитието на детето, влошено общо състояние. Понякога в хода на заболяването може да се установи анемия, намаляване на общия белтък в кръвта, но това са вторични прояви на болестта.

Чести усложнения на заболяването са пневмоничните тласъци, развитието на абсцеси и емпиеми, сепсис, по-рядко метастатични абсцеси в други органи.

4. Каква е диагностиката и лечението?

Диагнозата се поставя на базата на клинични и инструментални методи. Установява се наличието на множество различни по характеристика хрипове. След направената бронхоскопия и компютърна томография обикновено заболяването се диагностицира с голяма сигурност.

Лечението бива консервативно и оперативно. В първия случай се прилагат силни антибиотици на базата на получените резултати от антибиограмата. При наличието на кръвохрачене се прилагат кръвоспиращи медикаменти. Изключително важно е прилагането на секретолитици, бронходилататори, които намаляват обструктивните изменения в бронхите. Оперативното лечение се прилага при ограничени бронхиектазии с чести възпалителни тласъци, кръвохрачене.