1. Какво представлява ботулиновия токсин - ботокс?

Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в анаеробна (безкислородна) среда. Познати са няколко типа ботулинов токсин – А, В, С, D, E, F и G – като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип В. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и същевременно изглаждане на надлежащата кожа. Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм.
 
Ботулиновия токсин е открит през 1822 г. Едва от 1968 г. започва употребата му за медицински цели върху човека и постепено добива популярност с наименованието "Ботокс". От 1978 г. се прилага в офталмологията (очни болести) за лечение на кривогледство при деца, при блефароспазъм, в неврологията при лицев хемиспазъм, тортиколис и т.н. От 1992 г. ефикасно се използва за третиране на мимическите бръчки на лицето, както и при едно рядко, но неприятно състояние на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза. Прилагането на ботулиновия токсин за третиране на мимическите бръчки на лицето стана широко известна с понятието „ботокс терапия”.

Ботулиновият токсин е невротоксин. Той блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре.
Много интересни, но все още не достатъчно изяснени са и данните за обезболяващата способност на ботулиновия токсин. При пациенти с мигрена, много често прилагането на ботокс води до изчезване на мигренозните пристъпи по време на действието му.

2. За кого е подходяща ботокс терапията?

Ботулиновия токсин се прилага изключително успешно при третирането на мимическите бръчки на лицето. Това са бръчките, които възникват в резултата на непрекъсната дейност на мускулите на лицето, когато изразяваме някакви емоции – радост, гняв, тъга, учудване и т.н. В млада възраст кожата е еластична и гъвката и бързо възстановява гладкия си вид. Към 25 г. се забелязват първите линии и бразди, а след 30 г. и първите мимически бръчки. Най-подходящи за терапия с ботулинов токсин са пациентите на възраст 30+ г. (30-55г.). При тях кожата е със запазена еластичност и не „увисва” след релаксацията на мускула. При преценка от страна на специалист ботулиновия токсин може да се приложи и при по-млади пациенти или при по-напреднала възраст, в зависимост от индивидуалните особености, както и да бъде комбиниран с други техники – пилинг, лазер, лифтинг, хиалуронова киселина.

Ботулиновия токсин е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на челото, около очите и между веждите. Не изисква специална подготовка преди или след манипулацията, адаптира се за всеки пациент индивидуално и има обратим ефект. Процедурата на прилагане на ботулиновия токсин трае около 15 минути. Не е необходим и възстановителен период, през който всички да разберат че с Вас „става нещо”. Инжектира се със свръх тънка игла, поради което не е необходима локална анестезия. Всички забелязват промените във външния вид без да предполагат на какво се дължат.

С помощта на ботулиновия токсин веждите се повдигат, очите се разкриват, лицето придобива ведро, свежо излъчване. След прилагането на ботулиновия токсин в областта около очите, можете открито да се радвате на щастливите си мигове, без бръчките да издават възрастта Ви на всички наоколо.

3. За коя част на лицето се препоръчва терапията с ботулиновия токсин - ботокс?

Ботулиновия токсин е средство на първи избор при третиране на мимическите бръчки в областта на горната половина на лицето: челото (при учудване), между веждите, т.нар.”лъвска бръчка”(при сърдене) и около очите – бръчките тип „пачи крак” (при широка усмивка). Те се формират от действието на мускули, които точно и сигурно могат да бъдат определени и третирани.

В долната половина на лицето мускулите образуват сложна плетеница. Възможностите за чисто анатомични индивидуални особености тук са по-големи. Това може да създаде известни затруднения или неточности при определяне на местата за апликация. Затова в тази област успешно се прилагат други методи на терапия , например с филъри.

4. Как протича процедурата по прилагане на ботулиновия токсин - ботокс терапия?

Процедурата се извършва в предварително уговорен ден и час при лекар – специалист (дерматолог или пластичен хирург). Лицето се почиства от грима, кожата се почиства в местата където ще се прилага ботулиновия токсин. Определят се и се отбелязват точките, в които ще се прилага ботулиновия токсин. Лекарят определя количеството, което ще се инжектира. Пациентът е в седнало или полулегнало положение.  Преди инжектирането се прави снимка, която после служи за преценяване на резултата.
По време на инжектирането може да има усещане за убождане, парене или разпъване, което отминава веднага след това.
В края на процедурата може да поставите охладена маска върху лицето за 10 мин.

Препоръчва са да свивате и разпускате мимическите мускули като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часа след процедурата. Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на активното вещество в инжектирания мускул.
Това което НЕ трябва да се прави след процедурата е:

  • не трябва да масажирате и натискате инжектираните места.
  • да не се поставят активни козметични продукти – кремове, гелове, маски,
  • да не се предприемат козметични процедури – пилинг, масаж на лице поне за 72 часа.
Първите промени се отчитат на 72 часа. Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността на ефекта е 4-6 месеца.
Повторно инжектиране може да се направи в рамките на първите 14 дни при необходимост от корекция, а след това най-рано след 3 месеца.
Следваща апликация на ботулиновия токсин се прави след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава на 8-12 месеца.

5. Какви са нежеланите странични ефекти на ботокс?

Непосредствено след апликацията може да имате усещане за тежест, разпъване или главоболие. Това е нормално и отминава бързо с резорбиране на разтвора.

Най-сериозното нежелано явление при прилагане на ботулиновия токсин е птозата на клепача – спадане на кпепача и невъзможност окото да се отваря напълно. Това състояние  е много рядко и напълно се възстановява за няколко седмици. За да не се случва това, ботулиновия токсин се използва само от специалисти в специализирани кабинети.

6. През колко време е препоръчително да се извършват процедурите с ботулиновия токсин - ботокс?

С течение на времето активността на токсина се изчерпва и видът на бръчките се възстановява до степен близка на първоначалния вид. Предимството на ботулиновия токсин е, че осигурява покой на мимическите мускули, поради което съществуващите линии и бразди не се задълбочават, а формирането на нови се предотвратява.
Повторно и поредно инжектиране на ботулинов токсин може да се направи винаги, когато прецените че състоянието на бръчките не е задоволително, т.е. 1-2 или 3 пъти в годината, както и просто преди конкретен случай или по специален повод.

Няма ограничение в броя на терапевтичните процедури с ботулиновия токсин. Обикновено след 6-8 апликации мимическите бръчки добиват добре съхранен вид и могат да минат години преди да се налагат следващи стъпки в грижата за красотата и здравия вид на лицето.