1. Какво представлява потоотделянето?

Разхождайки се в горещите дни, тренирайки усилено във фитнес залата или говорейки пред публика, всеки човек се изпотява. Изпотяването е нормален физиологичен процес, една от функциите на който е терморегулацията. В условията на високи температури, тежка физическа работа или емоционален стрес, човек може да отдели изключително количество течности от организма си под формата на пот. Понякога обаче фината регулация на този процес може да се наруши поради една или друга причина, което да доведе до засилването му - хиперхидроза, или потискането му хипо-, до анхидроза.

Потта се произвежда от два типа жлези. Екринните, налични още при раждането, са разпространени по цялото тяло. Техният брой е между 2 и 5 милиона. Когато телесната температура се повиши, симпатиковата нервна система стимулира секрецията на тези жлези на повърхността на кожата, при което след изпарение на потта, тялото се охлажда. Потта съдържа основно вода, но също и натриев хлорид, както и други соли или продукти на обмяната – например урея. Бактерии върху кожата метаболизират застоялата пот и размекнатия кератин, обуславяйки неприятната миризма. Най-благоприятна за това среда са гънките по тялото.

Апокринните жлези се развиват по време на пубертета. Те се разполагат предимно в подмишничните ямки, в слабинната област, а също и около гръдните зърна и по мигления ръб на клепачите. Секретът на тези жлези е богат на липиди, отделя се в тубулите им, а не направо на повърхността на кожата. При емоционална възбуда, те се контрахират и потта се изтласква повърхностно, където бактерии разграждат липидите до ниско верижни мастни киселини -допринасящи значително за неприятната миризма. Мирисът на потта може да се влияе също и от консумацията на определени подправки, алкохол, както и от метаболизирането на някои медикаменти.

За някои хора изпотяването става проблем. Когато то изисква непрекъснато преобличане, необходимост от душ, подсушаване с кърпи или поставянето на подплънки за попиване, тогава може би нещо не е наред. Възможно е и да не се открие никаква причина, но може и да е резултат от заболяване или терапия. Във връзка с това различаваме първична хиперхидроза, която е локална, и вторична, обикновено генерализирана.