5. Какъв е следоперативният режим на пациента?

В САЩ ежегодно се правят над 100 000 операции за лечение на затлъстяването. След 50-годишен опит със стомашния байпас, тази интервенция се е превърнала в „ златен стандарт” в бариатрията, а оперативната техника и следоперативните грижи се усъвършенстват постоянно.

През последните години както във всички насоки на хирургията, така и в бариатрията широко навлезе лапароскопската намеса. Тя е значително по-щадяща за пациентите, те по- бързо се възстановяват и усложненията са по-малко.

След операцията пациентите трябва да спазват определена диета и да придобият някои навици по отношение храненето, за да бъде ефектът от нея дълготраен. Най-важното е тези пациенти да се хранят само 2-3 пъти на ден, не повече. В противен случай те ще заобиколят „байпаса”. От значение е да ядат бавно, да сдъвкват добре храната и след като усетят, че стомаха им е пълен, да спрат. Течности е желателно да се приемат между отделните хранения, а не по време на тях. Препоръчителни са ниско калоричните храни и напитки. Всичко това трябва да съпровожда и от адекватна двигателна дейност.