2. Какво е бариатрия?

Бариатрията е клон на медицината, третиращ причините, превенцията и лечението на затлъстяването – както фармакологично, така и хирургично.

Наднорменото тегло и затлъстяването добиват размерите на пандемия (епидемия с особено големи размери). Първопричината им е множествена и комплексна. Въпреки общоприетото мнение, те не са резултат само от прекомерно хранене. Все повече проучвания доказват, че зад едно патологично затлъстяване често се крие генетична компонента. И докато специалисти все още дълбаят в етиологията и патогенезата на това заболяване, пациентите са принудени да се борят с него през целия си живот.

Сред причините за обезитета са генетичната предразположеност и наследствеността, факторите на околната среда, метаболизма, хранителни разстройства, но също и ендокринни заболявания като хипотиреоидизъм и хиперкортицизма (тук трябва да споменем и наднорменото тегло при лечение с кортикостероиди).

Лечението на затлъстяването е комплексно и силно зависимо от мотивацията и желанието на пациента да сътрудничи на лекаря. Не малко са програмите за хранителен режим, промяна на поведението, активна физическа дейност както и медикаменти, потискащи апетита, блокиращи абсорбцията на хранителните вещества и други. Споменатите подходи идват на преден план в борбата със затлъстяването. В много случаи обаче те дават незадоволителен моментен ефект, а за дълготраен изобщо не може да се говори.