1. Какви са съвременните хранителни тенденции?

Темата за здравословното хранене става все по-актуална през последните години. Но отделяме ли време, за да осмислим същността й и да приложим някой друг трик в ежедневието си.

 Затлъстяването и свързаните с него заболявания показват плашещи стойности в световните статистики. Отдавна те са изместили недохранването и инфекциозните болести от пъвите места по причина за  смърт в света. Още по стряскащо е, че и нашата малка страна е сред челните позиции според данните за наднорменото тегло у населението  в световен мащаб. И ако заседналият начин живот е враг номер едно, то неправилния режим на хранене върви ръка за ръка с него.

Храненето се е превърнало в едно задължение, което трябва да вместим в ежедневието си. Често подхождаме неразумно към него, без да обръщаме внимание какво  причиняваме на организма си.  Лошите навици водят до прием на повече калории и натрупване на килограми, а в опита си да ги свалим, прибягваме до други диетични грешки. Как да нарушим порочния кръг, за да живеем здравослосно, да се чувстваме добре и  да постигнем постоянство в теглото си? За да си отговорим на този въпрос първо трябва да си изясним къде бъркаме и защо диетата не действа.