1. Каква е честотата на болките в гърба?

Болките в гърба са едно от най-честите оплаквания. Опитът показва, че около 90% от хората са имали поне веднъж в живота си болки в гърба или шията, а при 50% тези оплаквания са периодични.

Но болестно състояние ли е това? Отговорът на този въпрос зависи преди всичко от силата, вида на болката и честотата, с която тя се появява.

2. Какви са причините за болка в гърба?

При повечето хора болката се появява след тежък ден, не е много силна и изчезва след няколко часа почивка. В тези случаи определено не може да се говори за заболяване. Причината за болката е претоварване на мускулите, които поддържат гърба изправен. Тези мускули не се контролират съзнателно и особено при неправилна поза те са в постоянно напрежение. По този начин, те се претоварват. Тогава се появява и болката – сигнал, че трябва да се погрижим за себе си.
Болките в гърба много често се провокират от вдигане на тежко. Затова основно правило е: винаги с прав гръб. Тежестта трябва да се вдигне с клякане и натоварване на краката, а не с навеждане и натоварване на гърба. Тези препоръки се отнасят и за онези, които нямат проблеми и оплаквания.

Една от най-честите причини за внезапното засилване на оплакванията е дисковата херния. Гръбначният стълб е образуван от прешлени и между всеки два прешлена има омекотяваща пластина с форма на диск. Най-често става дума за едно продължително износване на този диск, поради което той се разкъсва. Вътрешността му се изсипва към гръбначния мозък и нервите и ги притиска. Когато дисковата херния е в шията, болките се стрелкат към ръцете, когато е в кръста – към краката. Най-голямата опасност при това заболяване е дисковата херния да предизвика увреждане на притиснатите нерви което е необратимо.

Честа причина за постоянни и силни болки в гърба е появата на „шипове”. Това са натрупвания на костно вещество на определени места в гръбначния стълб, които променят значително неговата подвижност и конфигурация. Процесът се нарича остеохондроза и неизбежно засяга всеки с напредването на възрастта. Какво причинява остеохондрозата и защо едни хора са по-тежко засегнати от други не е известно. Предполага се, че честите и леки травми, наречени микротравми играят съществена роля.

Постоянните болки в гърба могат да се дължат и на други заболявания като остеопороза, инфекция, тумор и други. Поради това, консултацията с лекар е наложителна при всяка по-силна и продължителна болка в кръста. Само след правилно поставена диагноза може да се подбере най-подходящото лечение.

3. Кога да потърсим лекарска помощ?

Но кога трябва да се притесняваме от болката в кръста? Ако болка е по-силна и по-продължителна от обикновено или не преминава след почивка има основание за притеснение. Особено тревожно е ако болката започне да преминава към ръцете или към краката, както и ако мускулната сила в някой от крайниците намалее. Тогава трябва спешно да се потърси лекарска помощ, за да се уточни причината за оплакванията.

В такива случаи трябва своевременно да потърсим помоща на специалист невролог или неврохирург.

4. Какво можем да предприемем в ежедневието си за облекчаване на болката в гърба?

Може без големи усилия съществено да намалим оплакванията. Най-общо казано като се сещаме по-често за гърба си. Това означава удобно положение по време на работа, периодично раздвижване и правилна поза при натоварване. По време на работа, а и вкъщи гърбът трябва да бъде изправен, а раменете леко изтеглени назад – това е позицията, при която мускулите на гърба се натоварват най-малко. Това положение на тялото освен на здравето помага и за добрия външен вид – една отпусната и прегърбена поза издава лош тонус.