1. Какво представлява ракът на дебелото черво?

Ракът (карциномът) на дебелото черво е най-честия рак на органите на храносмилателния тракт. Представлява втория по честота карцином при мъжа (след белодробния и преди стомашния) и третия при жената (след карцинома на млечната жлеза и матката). Честотата му в последните години непрекъснато нараства.

Причините за възникване са:

  • генетично предразположение
  • семейно предразположение - заболяването се среща няколко пъти по-често в семействата на болни от колоректален карцином.
  • преканцерозни унаследявани състояния -  фамилна аденоматозна полипоза, която се характеризира с множество (над 100) колоректални полипи, унаследява се по автозомно-доминантен тип; синдром на Lynch (неполипозен дебелочревен карцином) – автозомно-доминантно унаследявано заболяване с поява на карцином на дебелото черво точно около 45 година от живота.
  • фактори на храненето  - счита се, че богатите на месо и мазнини и бедните на баластни вещества (влакнини, фибри) храни, както и наднорменото тегло са рискови фактори
  • други фактори - хроничен улцерозен колит, болест на Крон и цьолиакия
Повече за ракът като заболяване може да намерите ТУК.