1. Как болестите се предават по полов път?

Презервативът е единственото средство, което предпазва от болести, предавани по полов път и нежелана бременност. Контрацепцията е отговорност и на двамата партньори. Презервативът предотвратява навлизането на семенна течност във влагалището. Ако употребата му е правилна, сигурността възлиза на около 98%. Важно е кондомът да бъде в срок на годност и опаковката да се отвори внимателно. 

Полово-предаваните болести се разпространяват чрез вагинален, анален и орален секс. Оралният секс не означава безопасен секс, противно на разпространената представа.
Микроорганизмите преминават от човек на човек чрез семенната течност, вагиналната слуз и кръвта. Някои от причинителите на болестите могат да навлязат в тялото посредством малки рани в устата, гениталиите или ануса. Лигавиците са много по-податливи от кожата, така че ако някакъв секрет влезе в досег с тях опасността от инфекция е много по-голяма.

Колкото повече партньори имате, толкова по-голяма е вероятността някой да ви предаде своята инфекция. Един от начините за предпазване от полово предавани болести е избягването на безразборните сексуални връзки и поддържането на сексуален контакт само с партньор, заслужаващ доверие.

Най-често срещаните половопредавани болести са: хламидия, гонорея, хепатит В, генитален херпес, СПИН, човешки папилома вирус, сифилис и трихомониаза. При полов контакт се пренасят и срамните въшки.
Източник на инфекцията е болният човек, а основният механизъм на предаване е директния контакт при полов акт. В някои случаи заразяването може да стане и по кръвен път - кръвопреливане, операция, инжектиране. Някои болести могат да бъдат предадени от майката на бебето.

Ако не се лекуват, повечето болести, предавани по полов път, могат да предизвикат стерилитет. Известно е, че тези инфекции са най-честата причина за безплодие. При жените половопредаваните болести могат да доведат и до тазова възпалителна болест и рак на шийката на матката. Бременните, които са заразени, имат по-голям риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане.
По данни на Световната здравна организация всяка година се откриват около 250 милиона нови случаи на болести, предавани по полов път.

Според причинителите, сексуално предаваните инфекции могат да се класифицират като заболявания причинени от вируси, бактерии, спирохети, гъбички и паразити.
Тенденцията е за увеличаване на новите сексуално предавани болести - хламидийните и вирусни инфекции.

2. Какво представлява гонореята (трипер)?

При мъжете гонореята се проявява със сърбеж, парене и болка при уриниране. Много скоро се появява и жълто или бяло гнойно течение от пениса. Инкубационният период е от 2 до 7 дни и има остро, хронично или асимптоматично протичане.
Симптомите на гонореята при жените са парене и болка при уриниране, а в някои случаи и поява на гъсто жълто или бяло течение от влагалището.
Заболяването се лекува успешно с антибиотици.

Повече информация за заболяването ще намерите ТУК.

3. Какво представлява сифилисът (луес)?

Сифилисът е сериозна болест, особено когато не се лекува. Съвременните тестове могат да докажат заболяването преди то да се е развило. Инкубационният период е сравнително дълъг - от 3 до 4 седмици. След изтичане на инкубационния период по половите органи се появява неболезнена кръгла или овална червено-кафява язва, а след 5-8 дни се увеличават регионалните лимфни възли. Язвата оздравява за няколко седмици.
При втория стадий на сифилис - от 6 до 8 седмици след появата на язвата, се появява обрив по цялото тялото и повишаване на температурата.
Третичният луес започва развитието си след 3-тата година или по-късно от заразяването. При късния стадий на сифилиса се появяват лезии, които могат да се появяват върху различни органи, най-често по кожата и костите. Мозъкът, черния дроб, сърцето също се засягат.
Още при появата на язва трябва да потърсите лекар, който да изпише антибиотици.
Майката може да предаде болестта на бебето при раждане. Ето защо тестът Васерман е задължителен за бременните жени в България.

Повече информация за заболяването ще намерите ТУК.

4. Какво е хепатит В?

Хепатит В се предава по кръвен път, чрез полов контакт и вертикално от майката на детето. Инкубационният период е от 40 до 180 дни. Заразяването с хепатит В може да доведе до носителство, до остър хепатит или до хроничен хепатит. В България след 1991 г. всички новородени подлежат на ваксина срещу хепатит В.

Повече информация за това заболяване ще намерите ТУК.

5. Какво представлява хламидиазата?

Хламидиалната полово предавана инфекция е една от най-разпространените полово предавани болести. Хламидиалната инфекция може да протече без симптоми - в 15-20% от мъжете и до 60% при инфектираните жени. Ако все пак симптоми се проявят, това става от 4 до 21 дни след половия акт.

При жените симптомите включват увеличено течение от влагалището, кръвотечение при полов акт, сърбеж, парене или болка при уриниране. При мъжете се появява воднисто бяло течение от пениса и пареща болка при уриниране. Лечението се провежда с антибиотици.

Повече за заболяването ще намерите ТУК.

6. Какво е трихомоназа?

Причинителят на заболяването извън човешкия организъм е много неустойчив и бързо загива. Заболяването се предава предимно по полов път. Инкубационният период на трихомоназата е средно 10 дни (3-20 дни). Засяга и двата пола, но при мъжете  в повечето случаи протича безсимптомно.

В някои случаи се наблюдава изтичане през уретрата на много малко количество водниста, слизесто-гнойна течност с парене и дискомфорт при уриниране. У жените могат да се засегнат влагалището, канала на маточната шийка и уретрата. Възпалителният процес във влагалището се съпровожда с обилно воднисто или млекоподобно пенесто течение с неприятна миризма. Придружава се от сърбеж, смъдене или парене.

7. Какво представляват острите кондиломи?

Инкубационният период е средно от 3 до 6 месеца. Започва с появата на малки белезникави или зачервени възелчета, които нарастват по брой и големина и образуват формации подобни цветно зеле. У жените острите кондиломи се локализират най-често по малките и големите лабии. При мъжете се засяга най-често препуциум, главата на пениса, уретралното отверстие и по-рядко уретрата.
Около половината от сексуално активните жени или мъже придобиват генитална HPV инфекция на някакъв етап от своя живот. Най-често това заразяване става във възрастта между 18 и 28 години.

Повече за заболяването ще намерите ТУК.

8. Какво е СПИН?

Причинява се от инфекция с HIV1 и HIV2. Този вирус напада и унищожава клетките на имунната система. Поради намален имунитет, дори и най-леки инфекции протичат с усложнения и могат да завършат със смърт.
Основните механизми за пренасяне на заразата са три:

  • полов  - по хетеро-, би- и хомосексуален начин
  • кръвен - при преливане на кръв, чрез инжектиране на венозни наркотици с една и съща спринцовка
  • вертикален - заразяване на новороденото от майка, болна или носителка на СПИН
Инфекциозният процес се отличава с продължителен период между заразяването и клиничните симптоми - 2-11 години. В България до края на 2006 година официално са били регистрирани общо 677 HIV серопозитивни лица. Около 67 % от заразените са мъже и 33 % - жени.

Ако и вие все пак сте поели известни рискове и се тревожите, че сте се заразили от болест, предавана по полов път, важно е да се прегледате и да си направите нужните изследвания.

Повече за заболяването ще намерите ТУК.
Повече за симптоми, диагностика и лечение на СПИН ще намерите ТУК.