1. Какви са видовете главоболие?

Главоболието е едно от най-често срещаните оплаквания в общата лекарска практика и е честа причина за отсъствие от работа и временна нетрудоспособност.
Определянето на причината за главоболието не винаги е лесна задача.
Най-честите видове главоболие са тензионното главоболие и мигрената. Главоболието се среща и при различни вътрешни и системни заболявания, при увреждания на главния мозък, при черепно-мозъчни травми и др.

  • Тензионното или т.нар. стресогенно главоболие представлява повтарящи се епизоди на болка с продължителност от минути до часове. Обикновено липсват други симптоми. Причината е контракция на околочерепните мускули и влошаване на кръвоснабдяването. Болката при този тип главоболие е двустранна и не се усилва при физическа активност. Проявява се като умерено, челно или теменно главоболие. Засилва се при психическо напрежение.
  • Мигрената засяга 16% от жените и около 6% от мъжете. В 60% от случаите се открива наследственост на заболяването. Мигрената се проявява на пристъпи с продължителност от 4 до 42 часа. Типични характеристика са едностранната локализация, пулсиращия характер, умерената до тежка по интензивност болка. Често се придружава от гадене, светобоязън и шумобоязън. Понякога мигрената може да се предхожда от аура, което означава че малко преди пристъпа се появяват неврологични симптоми като тъпмни петна в зрителното поле и ли звездовидни фигури, които пациентът вижда.
  • Главоболие с шиен произход - дължи се на лошата стойка при работа с компютър, при проблеми с гръбначния стълб и др.
  • Главоболие, вследствие черепна травма - травмите по главата могат да доведат до поражения върху шийните прешлени или до мозъчно сътресение.
  • Токсично главоболие - при употреба на алкохол и при отравяне с въглероден окис.
  • Главоболие от съдов произход - при високо кръвно, церебрални аневризми, мозъчни къроизливи. Петната пред очите и усещането за висока температура могат да се появят при рязко повишаване на артериалното налягане. Болката е генерализирана или "стягаща" като обръч, най-силна сутрин и намалява през деня.
  • Главоболие с инфекциозен произход - при треска, при различни инфекциозни заболявания.
В зависимост от използваните квритерии, главоболието може да се разглежда и като: