1. Как се лекува изкривяването на носната преграда?

Лечение се налага тогава когато изкривяването на преградата на носа е значително и предизвиква оплаквания у болните.
Лечението е оперативно под местна или обща упойка. Външни разрези не се правят.

Операцията се състои в отслояване на лигавицата от двете страни на носната преграда и корекция на костите и хрущялите. Прилагат се два основни вида операции:

 • отстраняване на значителна част от костно-хрущялната структура на преградата със запазване на лигавицата (субмукозна резекция) Въведена е в практиката от G.Killian и O.Freer 1902-1904г. Понастоящем почти не се прави
 • изправяне на изкривените участъци без премахване на големи части от костно-хрущялната структура на преградата (септопластика). Въведена е от Cottle 1958г.

2. Какво се случва в следоперативния период?

След операцията в носа се поставят марлени тампони за профилактика на следоперативното кървене. Тампоните се свалят на втория-третия ден след операцията. Освен тампоните от двете страни на преградата се поставят специални пластинки, които служат като шина докато тя зарасне в новото си правилно положение. Пластинките се свалят около 10 дни след операцията.

3. Какви могат да бъдат усложненията от операцията?

Операциите на носната преграда могат да имат следните усложнения:

 • следоперативни кръвоизливи
 • оток на носа, на горната устна и синини под очите (понякога)
 • изтръпване на предните горни зъби
 • кръвоизлив в преградата (хематом), който ако се инфектира се превръща в
 • абсцес на носната преграда
 • перфорация на преградата
 • външна деформация на носа (поради премахване на големи участъци от преградата)
 • нарушение на обонянието – рядко

4. Какво представлява носната преграда?

Носната преграда представлява пластинка изградена от кост, хрущял, лигавица и кожа, която разделя кухината на носа на две половини. Тя започва в основата на носа с преградката между двете ноздри (колумела) и достига назад до носоглътката.

Различават се две части на носната преграда, подвижна (по-малка) – в областта на ноздрите и неподвижна (по-голяма) – назад. Подвижната част на носната преграда е изградена от хрущялите на крилата на носа, покрити с кожа. Неподвижната част е изградена от хрущяла на носната преграда – предните две трети, и вертикалната пластинка на решетъчната кост и ралника (вомер) – задните две трети. Неподвижната част е покрита с лигавица.

Фигура 1. Костно-хрущялна рамка на носната преграда

Фигура 2. Лигавица на носната преграда и околни мекотъканни структури

5. Кога говорим за изкривяване на носната преграда?

Нормално носната преграда поти никога не се намира точно по средата. Това е физиологично състояние, не предизвиква оплаквания и не изисква лечение.
Изкривяване на носната преграда има тогава когато изместването от средната равнина е значително и предизвиква нарушаване на носното дишане от едната или от двете страни.

6. Какви са причините за изкривяването на носната преграда?

Най-често изкривяването на носната преграда се дължи на нелекувани или неправилно лекувани травми на носа. Тъй като носът представлява най-издадената част на лицето той се засяга най-често при травми в тази област. Травма на носа може да има още по време на раждането при преминаване на плода през родовите пътища на майката, а честотата и нараства многократно след прохождане на детето.

При възрастните причините за травма на носа са многобройни и не са обект на тази статия. Други причини за изкривяването на носната преграда са различни аномалии при израстването на лицето като цяло и носа в частност. Те могат да са вродени или да са следствие от заболявания, които водят до нарушение на дишането през носа и от там и до нарушение в развитието му (уголемена “трета” сливица, хронични хреми и синузити, рахит и др.).

7. Какви са симптомите и клиничните признаци на изкривената носна преграда?

Възможни симптоми:

 • Затруднено дишане през носа – едностранно (по-често) или двустранно
 • Повтарящи се инфекции на синусите (синузити) поради запушване на отворите на синусите, които се разполагат по страничните стени на носната кухина
 • Повтарящ се серозен среден отит с намаление на слуха – заради нарушаването на възможността за изравняване на налягането в средното ухо през Евстахиевата тръба (която се отваря в носоглътката зад носната кухина – Фиг. 2)
 • Хъркане по време на сън
 • Смущения в обонянието
 • Носов говор
 • Рефлекторни прояви като кашлица, кихане, главоболие и др.
Необходимостта да се диша през устата води до появата на фарингити, ларингити, бронхити и др.

Възможни клинични признаци:
 • Странично изместване на долния ръб на носния хрущял спрямо подвижната част на преградата (луксация на колумелата). Вижда се като ръб при поглед в ноздрата. (Фиг. 3)
 • Долната част на носа може да е извита по посока на изкривяването на преградата (“Накъдето отива преградата, натам отива и носа.”)


Фиг.3 Изместване на неподвижната спрямо подвижната част на носната преграда (луксация на колумелата)

8. Как се поставя диагнозата “Изкривяване на носната преграда”?

Диагнозата се поставя от лекар УНГ специалист след извършване на клиничен преглед със специални инструменти, а при необходимост и след извършване на съответни изследвания (рентгенова снимка, компютърна томография (скенер) и др.)