8. Контактните лещи – митове и истини

В случаите, когато хората не харесват козметичния ефект на очилата, или пък се нуждаят от пълна корекция на целия периметър на зрението си, най-често изборът е контактните лещи. Обикновено при леката и високостепенната миопия носенето на лещи не води до по-голямо подобрение на зрителната острота в сравнение с ползването на очила. При умерена степен на късогледство обаче зрителната острота се подобрява, тъй като носенето на контактните лещи намалява разстоянието от повърхността на стъклото на очилата до окото. При тежката миопия лещите се предпочитат, тъй като за разлика от очилата не водят до т.нар. феномен на лупата – при голям диоптър на очилата, окото зад тях изглежда огромно и сякаш гледано през лупа.
Първите контактни лещи са изработени от стъкло. Те се състоят от две части – предна, която не влиза в контакт в роговицата, и периферна, която лежи върху склерата на окото (бялото на окото).
Съществуват основно два вида контактни лещи:

Твърдите контактни лещи се изработват от пластмаса. Те свободно се плъзгат по роговичната повърхност, а залепянето им става с помощта на сълзите, образувани между повърхността на корнеята и на самата леща. Те имат значителна подвижност по повърхността на окото, но често пречат макар и в малка степен на транспорта на хранителни вещества и кислород от слъзния филм към роговицата. Сравнително лесно се поддържат, но през нощта задължително трябва да се махат. Основният им недостатък е, че се понасят трудно от самото око. В началото е необходимо да се носят само за кратко, като с всеки изминал ден времето, през което се носят, се увеличава. Това позволява известна адаптация на окото към тях. Въпреки това редица хора не могат да свикнат с поставянето и носенето им и предпочитат меките лещи. Като усложнения твърдите лещи често предизвикват ерозии по повърхносттта на роговицата, кератит (възпаление на роговицата), фини мътнини по роговицата, разрастване на кръвоносни съдове в областта на склерата.

Меките контактни лещи се изработват от органичен пропусклив за кислорода материал. Тези лещи не смущават транспорта на кислород и хранителни вещества през слъзния филм до предната повърхност на роговицата. Поради мекотата на материала те са оптически не толкова точни, но се понасят добре от чувствителните очи. Те имат по-голям диаметър от твърдите лещи, поради което дразнят в по-голяма степен съдовата мрежа, разположена на границата между роговицата и склерата. Това води до по-обилно разрастване на кръвоносни съдове в тази област, което е един от основните им недостатъци. Друг недостатък е необходимостта от повече грижи за тяхното поддържане и спазването на стриктна хигиена при поставянето им. Предимството им е, че могат да се носят продължително време и в много по-малка степен дразнят окото.