7. Какво е спешна контрацепция?

Този тип контрацепция включва прием на лекарство или въвеждането на устройство след извършването на полов акт без предпазни средства и наличието на риск от евентуално забременяване. Благодарение на него само в Щатите са предотвъртени около 1 милион аборта.

Съществуват различни способи на спешна контрацепция. Таблетните форми са може би най-известния и най-често употребяван метод. При прием на хапчето преди настъпването на овулацията, начинът на действие се базира на инхибиране развитието на яйцеклетката и предотвъртяване нейното узряване, в резултат на което не може да настъпи овулация. Ако обаче овулацията вече е настъпила, се предполага, че лекарството действа на маточната лигавица, като не позволява вграждането на евентуално оплодената яйцеклетка в нея. Най-известната форма на този метод е Постинор - таблетка, съдържаща високо количество на прогестерон. Съществува и комбинира форма, която включва както прогестерон, така и естроген. Обикновено таблетките се приемат до 72 часа след извършването на половия акт. Често те могат да предизвикат гадене, повръщане, замаяност, и често водят до краткотрайни, необилни кръвотечение между двата менструални цикъла.

Ефикасността на метода варира в широки граници - от 55 до 94% със средна ефективност около 75%. Не трябва обаче да се забравя, че този начин на контрацепция е приложим само в спешни състояния и не е форма на регулярна противозачатъчна терапия.

В някои случаи като спешна мярка за контрацепция може да се използват и вътрематочните устройства.