6. Какви са постоянните методи на контрацепция (стерилизация)?

Стерилизацията е перманентен метод на контрацепция, който изисква хирургична намеса. Тя бива мъжка и женска.

Женска стерилизация - тя оказва контрацептивно действие посредством или връзване на маточните тръби, или чрез хистеректомия (оперативно отстраняване на матката). Методът е изключително ефективен и освен това не налага грижи, т.е. веднъж извършена, процедурата решава окончателно проблема с предпазването от забременяване.

Най-новият метод на постоянна женска стерилизация е системата Essure - способ, при който се осъществява прекъсване на маточните тръби и който може да се извърши под местна упойка. Методът включва хистерекскопия, в хода на която в маточните тръби се поставя малко устройство, което играе роля на механична бариера и не позволява достигането на яйцеклетката от сперматозоидите. Според предварителни проучвания този начин на контрацепция е с 99,8% ефективност в хода на 2-годишно проследяване. Недостатък на метода обаче е честото неправилно поставяне на малките устройства в маточните тръби при първата интервенция. Това, разбира се, налага повторното им поставяне, което завърши с положителен резултат.

Основни недостатъци на метода са необходимостта от анестезия - била тя обща или лоална. Освен това пациентките, които използват системата Essure, трябва в първите 3 месеца да употребяват и друг контрацептивен метод, докато първият окаже пълното си протективно действие. Често млади жени, подложили се на стерилизация, по-късно съжаляват за направената процедура. В такива случаи е възможно възстановяване на фертилитета на жените, но рискът от подобна интервенция е значително по-голям в сравнение с първата операция.

Мъжка стерилизация (вазектомия) - методът включва разрязване на скроталния сак и премахване на vas deferens (анатомични структури, през които спермата преминава). Обикновено процедурата се извършва под местна упойка и често се наблюдава постоперативни хематоми. Благодарение на нея се блокира трайно пътя на сперматозоидите, съдържащи се в спермата, извън мъжкия организъм.

Вазектомията не бива да се бърка с кастрацията. При първата не се наблюдава премахване на тестисите. Освен това при нея производството и секрецията на тестостерон са непроменени. Поради това при вазектомията либидото и възможността за ерекция и еякулация не са засегнати. При нея тъй като спермата не може да напусне организма през пениса, тя се резорбира и често води до едно от усложненията на този метод на контрацепция - образуването на конгломерати от сперматозоиди.

Ефикасността на метода е висока - рискът от забременяване е едва 0,1%.

По отношение на предимствата и недостатъците му те са много сходни с тези при женския тип стерилизация.